Кампания на малките разлики, която обаче има потенциал да доведе

...
Кампания на малките разлики, която обаче има потенциал да доведе
Коментари Харесай

Алфа рисърч: мобилизация в ГЕРБ и ДПС, донорство между останалите формации

" Кампания на дребните разлики, която обаче има капацитет да докара до по-съществени промени в цялостния политически пейзаж. "

Такава е систематизираната картина, която обрисува обичайното национално представително изследване на " Алфа рисърч " за електоралните настройки на старта на предизборната акция.

Агенцията регистрира леко покачване в изборната интензивност за вота за народен парламент и предстоящо - по-ниска за европейския. За вота за Народно събрание дистанцията сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " е към 8 на 100 в интерес на първата коалиция, като дясното обединяване освен не може да притегли външна страна, само че и се трансформира в " донор " за други обединения. Като " донор ", само че за " Солидарна България " и " ИТН " се обрисува и " Възраждане ". В Движение за права и свободи тече цялостна готовност, а в Българска социалистическа партия - роене. Столетницата също участтва в  " обмена на гласоподаватели ".
Избирателна интензивност
С наближаването на изборите заявената изборна интензивност леко нараства. Готовност да гласоподават за Народно заседание декларират към 40% от пълнолетните жители, или почти 2 млн.600 хиляди - 2 млн.650 хиляди души.

" Кампанията може да усили техния брой, като го приближи до присъединяване на парламентарните избори през април предходната година, т.е. към 2 700 000.

Имайки поради обаче отрицателната социална сила, която политическите кавги създадоха през последните месеци, е мъчно да се чака висока изборна вълна. Интригата и залогът ще се търсят главно в преразпределението на политическите желания измежду сегашния електорален корпус ", показват анализаторите.

Интересна е обстановката с европейските избори. Вотът за тях се обрисува като по-слаб спрямо националния (около 35%, или към 2 300 000 души), само че по-висок от този през 2019 година, когато до урните са отишли малко под 2 100 000 жители. Разликата се дължи на обстоятелството, че при съвпадението на двата типа избори националният избор „ тегли “ нагоре и европейския.

Тук би трябвало да се регистрира и събитието, че на евроизборите не могат да вземат участие сънародниците ни в Турция, Англия, Съединени американски щати и други страни отвън Европейски Съюз, които обаче могат да гласоподават за българско Народно заседание. Което значи, че по всяка възможност ще има от 3 до 5 на 100 разлика сред интензивността на двата избора.
Вот за Народно заседание
ГЕРБ-СДС влиза в конкуренцията като фаворит с гласовете на 25,4% от твърдо решилите да гласоподават. Избирателите им се отличават с висока готовност, втората най-силна след тази на Движение за права и свободи симпатизантите. Относително отмерено показани са в страната.

" Проблем и предизвикателство е вотът в София. Очевидно, присъединяване както на Борисов, по този начин и на други знакови лица на партията, цели да преодолее този недостиг, включително чрез опълчване на предходното с актуалното ръководство на столицата ", проучват от " Алфа " включването в листите на някогашния дълготраен кмет Йорданка Фандъкова, както и на някогашния ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

ПП-ДБ започва със доста отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите обществени кавги. Към момента със 17,5% резервира второто място в желанията на гласоподавателите, само че е на съвсем 8 пункта отдалеченост след ГЕРБ.

" Коалицията губи към 200 000 гласа от вота си през 2023 година Същевременно силните офанзиви против нея имат за резултат сближение на по-твърдите й последователи, само че не и привличане на външна страна.

Тя съвсем не прибавя гласове от други партии, в противен случай, " донор "  е на други политически сили. Основна цел пред акцията й ще е спирането на този развой и връщането на най-малко част от изгубените й гласоподаватели. "

Движение за права и свободи (14,9%) и " Възраждане " (14,6 на сто) са с на практика изравнени позиции на старта на акцията и с доста висока степен на готовност на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни интервали и с бързо привличане на избор на самите избори.

" При тях обаче може да се чака друга динамичност в границите на акцията. Движение за права и свободи няма съперник в нишата на своите евентуални симпатизанти и главната му цел е да заведе повече от тях до урните.

От " Възраждане " обаче, които все още притеглят разочаровани от „ сглобката “ последователи както на ПП-ДБ, по този начин и на ГЕРБ, могат да се отлеят гласове към " Солидарна България " или " ИТН ". Тези процеси предвещават забавен процес в този набор " - сочи анализът на социолозите.

Българска социалистическа партия е в лек низходящ тренд, само че с 8,5% от вота на гласоподавателите резервира преднина пред откъсналите се от нея „ дисиденти “ в лицето на " Солидарна България " (2,6%) и " Левицата " (1,9 на сто).

" Разрояването на лявото и триумфът на Ваня Григорова на локалните избори не могат да изключат по-съществена динамичност при тези политически субекти. Още повече, че и в този момент е налице забележителен продан на гласоподаватели сред " Възраждане ", Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, " Левицата " и " Солидарна България ". Къде в последна сметка ще дебаркират гласоподавателите, направлявайки в бурното ляво-популистко море, е мъчно занапред да се каже.

Несъмнено е обаче, че акцията има капацитет да повлияе на тази част от политическото пространство и да дефинира каква част от него ще бъде оползотворена посредством наличие в 50-ото Народно заседание и каква ще остане отвън него ", пишат от " Алфа ".

В десния набор по-различими позиции има само обединението Синя България (2,5%), която също ще би трябвало да разчита на акцията, с цел да излезе от Синя София и да реализира по-добър народен резултат.
Вот за Европейски парламент
Проекцията на вота за Европейски парламент измежду твърдо решилите да гласоподават възпроизвежда в общи линии вота за Народно заседание, с няколко по-интересни разлики:
По-висока готовност на ПП-ДБ (до 18,5%), при опазване на вота за ГЕРБ (25,1%) и като резултат, известно затваряне на ножицата сред тях – до 6,6 на 100.Леко оттегляне на Движение за права и свободи (14,4%) пред " Възраждане " (14,8%), само че двете партии още веднъж са с близки позиции.Колебание във вота за Има Такъв Народ (4,8 на сто) и висок риск за партията да остане под по-високия предел за европейския избор (5,88%).
В огромна степен ГЕРБ и Движение за права и свободи ще запазят броя на своите евродепутати. Възраждане ще усили вота на националистите, показани в предходния Европарламент от Вътрешна македонска революционна организация. Българска социалистическа партия ще е огромният губещ, като най-вероятно три от неговите предходни мандати ще отидат към ПП-ДБ.
 Интригите
Началото на предизборната акция 2 в 1, за народен и Европейски парламент, обрисува най-малко три интриги, чиито отговори ще бъдат търсени до последния миг:
Избирателна интензивност – рухване под актуалните й равнища може да докара до по-съществени промени в резултатите; по-голям брой гласуващи освен би нараснал публичната легитимност на новите депутати, само че и би понижил силата на следения избор.Колко политически сили ще могат да образуват държавно управление. Към момента е слаба вероятността да има болшинство от две парламентарни групи. Колкото повече партии влязат в Народното събрание, толкоз по-трудно ще става това. Ще набъбнат обаче и математическите (не безусловно политическите) благоприятни условия за съдружни комбинации.Ще докара ли дисперсията на лявото до пораждане на конкурентен ляв политически индивид в Народното събрание, или както и при дясното, този избор за дълго ще остане неизползван.
*Изследването е извършено в интервала 25 април – 2 май 2024г. от " Алфа рисърч ", разгласява се на на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР