Кампаниите за преброяване на населението в Албания са доста агресивни

...
Кампаниите за преброяване на населението в Албания са доста агресивни
Коментари Харесай

Йотова: Да отстояваме постигнатото за българската общност в Албания

Кампаниите за броене на популацията в Албания са много нападателни и доста мощно е лобирането от Северна Македония за това българите в селата към Голо Бърдо, Мала Преспа и Корча да бъдат записвани като македонци .

За това предизвести вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция в Българска телеграфна агенция във връзка ролята на нашата страна за развиването на Западните Балкани.

Трябва да активизираме работата на нашите сдружения в Албания, тъй като изнасяне на тежестта по броене в страната щяло да падне върху техните рамене, изясни вицепрезидентът.
 Репресии върху българите в Албания не били оказвани
Репресии върху българите в Албания не били оказвани

Според доц.д-р Спас Ташев българската общественост в Албания била най-добре съхранена

Много митове и легенди се раждат във връзка с политиките на Западните Балкани. По думите й имаме една европейска територия, която сякаш от епохи някъде желае непрестанно да си я сложим под крилото .

" Някой непрестанно желае да каже, че той е главната фигура в политически проект, който дефинира процесите, какви са разпоредбите и какви да бъдат политиките. Доста конфронтационен става на моменти разговорът сред страните в този район, а в последна сметка се оказа, че България е най-хубавият лобист за това страните от Западните Балкани да получат своето действително участие в Европейския съюз ", безапелационна бе Илияна Йотова.
 Андрей Ковачев: България не не помни сънародниците си и им подава ръка
Андрей Ковачев: България не не помни сънародниците си и им подава ръка

По думите му връзката с прародината не може да бъде заличавана

Тя регистрира, че от всички минали президенти и от настоящия държавен глава Румен Радев се води поредна политика за ползите на българските общности в Албания . Йотова предизвести, че признаването на българското малцинство не било елементарно.

Много години ни трябваха, с цел да може да се пробие резолюцията и тя да бъде формален документ в Екологичен потенциал . Не е единствено желанието от нашата страна, не е единствено лобирането, в положителния смисъл на думата, да се появи този документ, само че ние неведнъж срещахме сериозна опозиция от националните ни съперници в Албания, които отхвърлят съществуването на българско етническо малцинство, означи вицепрезидентът.

Благодарение на общите ни старания и работата на всички евродепутати от всички политически групи нашето малцинство получи своята европейска легитимация, подсети Йотова. " Това е капката, която добави чашата, с цел да се поздравим за този триумф ", сподели тя.

Тя посетила Албания и българските общности през 2017 година Там за първи път Йотова попитала децата от кое място знаят български език, а те й дали отговор, че майка им и татко им приказват по този начин . Първите албански думи, които децата научават са едвам, когато отидат в първи клас в албанското учебно заведение.

В умозаключение Йотова похвали просветителното министерство за работата си с българските малцинства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР