Уганда забранява вноса на използвани дрехи от „мъртви хора“

...
КАМПАЛА (Ройтерс) – Президентът на Уганда Йовери Мусевени забрани вноса
Коментари Харесай

КАМПАЛА (Ройтерс) – Президентът на Уганда Йовери Мусевени забрани вноса на използвани дрехи в източноафриканската страна, заявявайки, че това задушава развитието на местната текстилна индустрия и че дрехите са принадлежали на мъртви западняци.

Както повечето африкански страни, Уганда традиционно внася големи количества употребявани дрехи, които някои потребители предпочитат, защото са евтини.

Но местните производители се оплакват, че изхвърлянето на употребявано облекло залива пазара, подкопавайки способността на Уганда да се изкачи по веригата на стойността на памучната и текстилната промишленост.

„Те са за мъртви хора. Когато бял човек умре, те събират своите дрехи и ги изпращайте в Африка“, каза Мусевени в петък.

Поне 70% от облеклата, дарени за благотворителност в Европа и Съединените щати, завършват в Африка, според Oxfam, британска благотворителна организация. Ройтерс не успя веднага да установи какъв процент от дарените дрехи идват от починали хора.

„Тук имаме хора, които произвеждат нови дрехи, но не могат да проникнат на пазара“, каза Мусевени на церемония по първата копка от девет фабрики в китайско-угандския индустриален парк Mbale в град Mbale.

Уганда е значителен производител на памук, но голяма част от него се изнася в полупреработена форма, като стойността на нейния износ на памук варира между 26-76 милиона долара годишно през десетилетието до 2022 г., според централната банка на Уганда.

Източноафриканската общност, регионална икономическа групировка, на която Уганда е член, се съгласи през 2016 г. на пълна забрана на използваните внос на облекло до 2019 г., но Руанда беше единствената държава, която го въведе.

В резултат на това Съединените щати през 2018 г. спряха правото на Руанда да изнася безмитен облекло за Съединените щати, едно от предимствата на Законът за растеж и възможности в Африка без мита и квоти (AGOA) на Съединените щати.

Посолството на САЩ в Кампала не отговори веднага на изпратено по имейл искане за коментар.

Мусевени каза забраната ще се разпростре и върху електромерите и електрическите кабели, като се казва, че те трябва да се купуват от фабрики в Уганда.

(Докладване от Елиас Бирябарема и Херуърд Холанд; редактиране от Кристина Финчър)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР