Камионите, доставящи Coca-Cola, продължават да се движат през границата с

...
Камионите, доставящи Coca-Cola, продължават да се движат през границата с
Коментари Харесай

Западните марки напускат Русия, но продуктите им остават

Камионите, доставящи Coca-Cola, не престават да се движат през границата с Русия, туристите се завръщат от чужбина, натоварени с най-новите дизайнерски облекла на Zara, а локалните онлайн магазини разпродават запасите от мебели на IKEA. Западните марки може да са напуснали страната, само че стоките им не са, написа Reuters в собствен разбор.

Въпреки европейските, северноамериканските и японските компании, напускащи Русия поради войната ѝ в Украйна, въздействието върху съветските консуматори е минимално. Засега неудобството може би е във времето за доставка, което е по-дълго, а някои артикули са по-скъпи.

Основното предизвикателство е да се намерят направления за доставка, само че продуктите остават налични както онлайн, по този начин и във физическите магазини в Русия. Купувачите просто би трябвало да знаят къде да търсят.

Най-важното е, че по-голямата част от съответните артикули не подлежат на наказания и тези трансгранични потоци са законни. И Москва се радва да ги позволява, какъвто и да е маршрут.

Продължаващата наличност на марките демонстрира предизвикването, с което фирмите се сблъскват при управлението на веригите на доставки при излизане от даден пазар.
Zara в Минск
Собственикът на Zara – Inditex – затвори своите 502 съветски магазина, откакто Москва изпрати войски в Украйна, след което ги продаде в основаната в ОАЕ група Daher.

Сега дребният импорт и онлайн продавачите ги поддържат живи, демонстрира информация на Reuters за шест съществени онлайн пазарa и диалози с дузина купувачи и продавачи.

32-годишният Албина e взеl празния си куфар в Минск предишното лято и се е върнал 24 часа по-късно с облекла и обувки за 33 000 рубли (442 долара) от Zara, Bershka и Massimo Dutti за себе си и другари.

Докато множеството западни марки, които са спрели съветските интервенции, също са се изтеглили от Беларус – хладнокръвен Московски съдружник – Inditex няма желание. Компанията не отговори, когато бе запитана за тази своя политика.

Албина сподели на Reuters, че също е купила облекла в Париж и Дубай и е употребила мрежа от онлайн продавачи.

В Instagram има страници, в Telegram, има девойки, които познавам, които се реалокираха да живеят в Европа или Истанбул, или Дубай “, сподели тя. „ Те събират поръчки, да кажем в Истанбул, те вземат 15 – 30% (като комисионна), по-късно ги доставят тук и вие плащате за доставката. “

Миналогодишната мощна рубла и слаба турска лира игра в интерес на съветските консуматори. Динамиката на валутата беше частично виновна за седемкратното нарастване на доставките от Турция на CDEK напред, услуга за доставка от задгранични уеб сайтове за електронна търговия, сподели неговият маркетинг шеф Динара Исмайлова пред Reuters.

Щом марките споделиха, че напущат, стартира някаква суматоха и броят на размерите и поръчките внезапно се увеличи ", сподели Исмайлова.

Справяйки се с дребни, частни доставки, оборотът на CDEK Forward се удвои в паричните условия предходната година, като 80% от това идва от облекла, до момента в който оборотът на стоките му се утрои.

Сравнимо е, като да сте отишли в магазин Zara в Ню Йорк, да сте купили нещо там и да го изпратите на приятелите си в Москва ", сподели Исмайлова.
Онлайн пазари
Тъй като веригите на доставки се разпаднаха, Русия легализира по този начин наречения успореден импорт, което разрешава на търговците на дребно да вкарват артикули от чужбина без разрешението на притежателя на комерсиалната марка.

Сайтовете за електронна търговия продават необятна гама от вносни артикули, а продавачите постоянно популяризират, че носят артикули от чужбина.

Market Leader Wildberries продава остарели сбирки от марките на Inditex и има съвсем 17 000 артикули в своя азбучник на Zara. Източник, непосредствен до Inditex, съобщи, че това са ресурси, които са били в Русия, когато компанията е спряла дейностите там.

Wildberries не отговори на искане за коментар.

Coca-Cola Co спря да създава и продава питиета в Русия предходната година, други ги внасят, с етикети на консерви и бутилки, показващи, че са пристигнали от Европа, Казахстан, Узбекистан и Китай.

Една чудноватост на тази скица е, че цените варират. В един московски супермаркет три кутии на Coca-Cola се продават на три разнообразни цени, вносни надлежно от Дания, Полша и Англия.

Висш чиновник в огромен търговец на дребно изясни по какъв начин фирмите са се приспособили.

Контактите бяха бързо открити и бяха подписани нови контракти, с нови сътрудници, стартираха нови парични потоци и логистични вериги на доставки с турски, полски и казахски компании ", сподели той при изискване за анонимност.

Coca-Cola се предлага от още повече страни в този момент.

Въпреки това, както нормално, купувачът заплаща повече за тези нови неудобства ", добави служителят.
„ Приятелски “ импорт
Тъй като се развиват нови направления, разноските за спомагателна логистика, пътешестване и мащабиране ще паднат, и макар че търговията остава относително неефективна, тези нови връзки са тук, с цел да останат, съобщи Рам Бен Цион, изпълнителен шеф на Digital Vetting Platform Publican.

Паралелните механизми за импорт са консолидирани и разширени, което значи, че съвсем всичко е налично и към момента ще бъде в бъдеще ", сподели Бен Цион, акцентирайки опашките на граничните камиони и новите формирания, изникващи в околните страни.

" Coca-Cola може елементарно да забележи скока на търсенето от страни, прилежащи на Русия, откъдето идва множеството успореден импорт ", прибавя Бен Цион. " Не е в техен интерес да създадат нещо по въпроса. "

Coca-Cola отхвърли коментар.

„ Приятелските “ страни, които не постановат наказания, са нараснали износа на Русия, демонстрират техните търговски данни. Самата Русия спря да разгласява сходни числа.

Руско-китайската търговия доближи рекордните 1.28 трилиона юана (186 милиарда долара) предходната година, износът на Турция за Русия скочи с 61.8% до 9.34 милиарда $, а Казахстан се увеличи с 25.1% до 8.78 милиарда $.

Неформалните направления за доставка могат да доведат до по-лошо качество на стоките, които влизат в Русия, защото регулаторите не ги надзирават, сподели Бен Цион.
Реплики на артикули
Някои марки се борят от години с копия и забранен импорт. Междувременно съветските противници на Coca-Cola усилиха потенциала на бутилиране и пуснаха нови питиета Cola.

Шведският мебелен колос IKEA продаде запасите си на Yandex Market, когато напусна Русия. Собственикът на марката IKEA Inter Ikea Group съобщи, че е продал оставащите ресурси за неразкрита сума.

Yandex Market споделя, че слага снабдители, които преди този момент са продавали артикули посредством магазините на IKEA, в пряк контакт с клиентите.

Но някогашните снабдители също са подготвени да продават леко модифицирани продукти IKEA под разнообразни имена. Единият към този момент популяризира набор от спално долни дрехи, който назовава „ Arua “ (аналог на Ikea Bergpalm) “.

IKEA сподели, че търси артикули, които се популяризират като сходни на IKEA онлайн.

Въпреки че се отварят нови благоприятни условия за съветските компании, копирането на западните марки може да попречи на напъните за усилване на локалното произвеждане.

" С течение на времето пазарните сили ще продължат да задвижват продуктите, с които руснаците са привикнали на пазара, и въпреки да има блян да се замести с " изработен в Русия ", ще бъде доста мъчно да се свържат хората с съветски кокс ", сподели Бен Цион.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР