Камиони, превозващи хуманитарна помощ от Египет за обсадената Газа, започнаха

...
Камиони, превозващи хуманитарна помощ от Египет за обсадената Газа, започнаха
Коментари Харесай

Пуснаха камиони с хуманитарна помощ в Газа

Камиони, пренасящи филантропична помощ от Египет за обсадената Газа, започнаха да минават през граничния пункт Рафа в събота.

Това сподели източник от службите за сигурност и представител на египетския Червен полумесец пред Агенция Франс Прес.

Египетската държавна телевизия сподели няколко камиона, влизащи през портала на 15-ия ден от войната сред Израел и Хамас.

Първият ескорт, пренасящ помощ в обсадената линия Газа в събота, " не би трябвало да е последният ", съобщи ръководителят на филантропичната работа на Организация на обединените нации, когато камиони, натоварени с хранителни запаси, навлязоха в разкъсвания от войната анклав.

„ Убеден съм, че тази доставка ще бъде началото на трайни старания за обезпечаване на съществени доставки... на хората в Газа “, сподели Мартин Грифитс, откакто 20 камиона минаха от Египет в Газа. „ Този първи ескорт не би трябвало да е последният “, предизвести той.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства идването на камиони с филантропична помощ в обсадената линия Газа. „ Добра и значима вест е, че първата филантропична помощ в този момент се доставя на хората в Газа “, сподели Шолц в обществената мрежа Х (бившата Туитър), добавяйки, че Германия ще работи „ посредством всички канали, с цел да облекчи страданията в този спор “. 

От Хамас споделиха, че помощта включва " медикаменти, медицински консумативи и лимитирано количество храна (консерви) ", оповестява Ройтерс. По данни на ислямисткото придвижване конвоят се състои от 20 камиона.

Над 200 камиона, натоварени с общо към 3000 тона доставки, чакат от дни на Синайския полуостров от египетската страна на границата. Палестинците в блокираната линия Газа изпитват обезверена потребност от помощ, защото стартират да изпитват дефицит на храна, медикаменти и вода.

Франс прес отбелязва, че още преди експлоадирането на спора на 7 октомври 60 % от 2.3-те милиона поданици на палестинския анклав са разчитали на интернационална помощ за изхранването си. По данни на Организация на обединените нации в този момент са нужни 100 камиона с филантропични доставки дневно.

За момента няма съглашение за изтегляне през граничния пункт " Рафа " на ранени хора от анклава, споделиха от Палестинския Червен полумесец.

Междувременно в Кайро ще се организира среща на върха за мир в Близкия изток, на която се разпореждат очаквания да докара до преустановяване на огъня сред Израел и Хамас.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри съобщи, че ще се търси " интернационално единодушие " за нуждата от деескалация и доставянето на филантропична помощ за Газа.

Очаква се да се включат генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, министър председателите на Италия, Испания и Гърция и други.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР