Камионът, взривил Кримския мост, нито е влизал в България, нито

...
Камионът, взривил Кримския мост, нито е влизал в България, нито
Коментари Харесай

Проверка на ДАНС: Камионът, взривил Кримския мост, нито е влизал в България, нито е излизал

Камионът, взривил Кримския мост, нито е влизал в България, нито е излизал от страната ни. Това е заключението на първата инспекция по случая. Тя е направена по номера на товарителницата на машината, оповестява " 24 часа ".

Службите вършат и други информации, с цел да са безапелационни по проблема. Проверките са почнали неотложно след оповестението на информацията, по предписание на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) ревизира маршрута на камиона, взривен на Кримския мост, оповестиха през днешния ден от контраразузнавателната работа.

От ДАНС прецизират, че повода да се заемат със случая е изказванието на съветските управляващи, че камионът бомба е тръгнал от България.
В известието на ДАНС се добавя, че инспекцията е почнала неотложно след разпространението на информацията и ставала по предписание на служебния министър-председател Гълъб Донев. По-рано през днешния ден от служебния кабинет оповестиха, че са изискали информация от специфичните служби по проблема с камиона.

В неделя (9 октомври) ръководителят на съветския Следствен комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин разгласи, че маршрутът на камиона, с който беше взривен Кримския мост, започвал от България- тръгнал е от Бургас, където се е качил на ферибот,след това е минал през Грузия. След това е бил в Армения. Оттам още веднъж отива в Грузия, следва Северна Осетия, откъдето е минал в Русия. Именно оттова се е качил на Кримския мост и е трябвало да стигне до Симферопол, гласи информацията.

Според Бастрикин детонацията, станала в събота (8 октомври) сутринта, " сигурно има терористичен темперамент, това е терористичен акт ".

 

Според " Комерсант " по предварителни данни " бомбата е задействана отдалечено, а самите атентатори са се намирали наоколо ". Ставало дума за най-малко два гърмежа в 6:07 на 7 октомври и " епицентърът е бил там, където е прекосявал камионът ". Седемте цистерни от влака, преминаващ в този миг по успоредния жп мост, са " очевидно ударени от откъснати от гърмежа фрагменти от структурата на моста ".

 

За притежателя и лидера известия се появиха още в събота - твърди се, че това са младият Самир Юсубов (той твърди, че машината е негова единствено по документи) и 51-годишният му чичо Махир Юсубов. Първият е гражданин на Краснодарския край, вторият е роден в Грузия и от дълго време живее в Русия. Махир Юсубов от години се занимавал с товарни транспорти, а камионът бил записан на племенника след пътно произшествие през януари 2022 година в Татарстан.

 

Изданието твърди, че последният курс е бил до Симферопол, където на 7 октомври (рожденият ден на Путин) да бъдат доставени палети с опаковъчно фолио по поръчка на компанията ТЭК-34 от Уляновск. Но по някакви аргументи отпътуването е било забавено. Има версия, че камионът е влезнал в Русия с този товар и се ревизират събитията на пресичането на границата. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР