Камикадзе се взриви в учебен център в Кабул - столицата

...
Камикадзе се взриви в учебен център в Кабул - столицата
Коментари Харесай

Бомба за момичетата, които учат: взривиха тийнейджъри по време изпит в Афганистан - Свят

Камикадзе се взриви в образователен център в Кабул - столицата на Афганистан - по време на изпит. Най-малко 19 души са убити, множеството от които са момичета - оповестяват полицията и очевидци, представени от Би Би Си. Ранените са близо 30. CNN оповестява за 23 убити.

Престъплението е осъществено в център " Каадж " в западен регион на Кабул, обитаем най-вече с представители на малцинството хазарейци, които постоянно са били нападани от бойци на " Ислямска страна ".

Младежите се явявали на експериментален изпит за университет. В залата е имало към 600 души, описа ранен пред Агенция Франс Прес.

Кадри от близката болница, излъчени от локална телевизия, демонстрират поставени на пода редица покрити тела. Други медии демонстрират парчета и преобърнати маси в развалените от гърмежа стаи. В това време жена търси сестра си в една от лечебните заведения. " Не я намерихме тук - споделя тя пред Агенция Франс Прес. -Тя беше на 19 години. "

" Каадж " е частен лицей, в който учат девойки и момчета. Откакто талибаните си върнаха властта в страната, множеството учебни заведения за девойки са затворени, само че някои частни работят.

Хазарейците - повече от които са мюсюлмански шиити - от дълго време са подложени на гонене от " Ислямска страна " и талибаните, които изповядват сунитски ислям. Те са третата по величина етническа група в Афганистан.

Говорителят на талибанското министерство на вътрешните работи съобщи, че екипи по сигурността са на мястото и осъди нападението. Абдул Нафи Такор съобщи, че нападението против цивилни цели " потвърждава нечовешката свирепост и неналичието на морални правила у врага ". Нападението беше остро наказано и от Организация на обединените нации и Съединени американски щати.

" Цел на нападението - стая, цялостна със студенти, които поставят изпити - е срамно; всички студенти би трябвало да могат да продължат образованието си в мир и без боязън ", съобщи в Туитър Карен Декър, отговорник за делата в задачата на Съединени американски щати в Афганистан.

Миналата година - преди талибаните да се върнат на власт - при бомбено нахлуване против девическо учебно заведение в Дашт-и-Барчи починаха минимум 85 души, най-вече възпитаници, а стотици бяха ранени.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР