Ками Рита Шерпа постави нов рекорд, като изкачи Еверест за

...
Ками Рита Шерпа постави нов рекорд, като изкачи Еверест за
Коментари Харесай

Шерп постави нов рекорд - изкачи Еверест за 27-ми път

Ками Рита Шерпа сложи нов връх, като изкачи Еверест за 27-ми път, съобщи ДПА.

53-годишният лидер се изкачи на върха по-рано през днешния ден, заяви за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с държавното управление, който сега се намира в базовия лагер на Еверест. Така Ками Рита Шерпа усъвършенства личния си предходен връх от 26 сполучливи изкачвания – връх, който неговият сътрудник Пасанг Дава Шерпа изравни едвам преди няколко дни. Според някои източници Пасанг Дава също възнамерява да изкачи върха още веднъж.

Ками Рита е роден в подножието на Еверест в етническата група на шерпите. Първоначално той става носач, а по-късно се трансформира във лидер по катерене. Според данни на Световните върхове на Гинес той е изкачвал Еверест съвсем всяка година от първото си сполучливо нанагорнище през 1994 година насам.

Опитът на шерпите в региона на алпинизма и познаването на локалните условия са от решаващо значение за безвредното прекосяване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година, съобщи Българска телеграфна агенция. 

По думите на Гаутам повече от 250 души към този момент са изкачили върха в границите на тазгодишния пролетен сезон, а Непал е издал разрешителни на 478 алпинисти (това не включва локалните водачи).

„ Въз основа на информацията, която сме получили до момента, най-малко 100 алпинисти са изкачили Еверест през днешния ден “, сподели Гаутам за ДПА.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР