Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да

...
Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да
Коментари Харесай

МВР връща мобилните камери за засичане на скоростта

Камерите за надзор, сложени в движещи се коли, могат да бъдат върнати скоро. Това разгласи министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на парламентарния надзор в петък. Той посочи, че това са бъдещи ограничения, които ще бъдат прилагани, само че не посочи от по кое време.

" Не ме карайте да споделям какви нови ограничения ще има, само че ще има камери, които ще се движат по пътищата ", разяснява Радев.

Идеята за сходни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и стартира да ги употребява, след което обаче Законът за придвижване по пътищата беше изменен и беше въведен текст, който задължава да има сигнален знак при засичане на скоростта, което наложи демонтирането им.

Радев сподели още, че огромна част от старите патрулни коли " Опел " са с привършен запас и ще бъдат поетапно сменени. Той посочи, че не всички камери, които са сложени в тях, могат да бъдат конфигурирани в новите полицейски коли " Киа ". Те най-вероятно ще бъдат стационарни, като ще бъдат сложени отвън колите.

От декември тече процедура за пазаруване на такива камери.

Снимането от цивилни коли става допустимо, откакто ръководещите трансформираха Закона за придвижване по пътищата, и към този момент не се изисква секторите, в които се снима, да бъдат обозначени със специфичен знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче Народното събрание още веднъж промени закона. Сега в наредбата на Министерство на вътрешните работи, с която се дефинира по какъв начин се прави пътният надзор, няма условие колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано единствено, че камерите се инсталират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава опция да се снима и от движеща се кола или мотор. На процедура това значи, че устройството може да бъде инсталирано във всеки автомобил, който по документи се води на Министерство на вътрешните работи, само че другояче няма никакви отличителни белези.

И сега пътната полиция снима и издава фишове, само че резултатите не са изключително обнадеждаващи. Нарушителите нормално се измъкват от наказания, тъй като полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за санкциите. Дори когато бъдат връчени, огромна част от санкциите не се заплащат, тъй като куца процесът по събирането им. /Сега
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР