Камерите на тол системата, които следят за нарушители, шофиращи без

...
Камерите на тол системата, които следят за нарушители, шофиращи без
Коментари Харесай

Темата е много наболяла. Камерите на тол системата ще налагат и глоби за скорост, но след поне 4 месеца

Камерите на тол системата, които наблюдават за извършители, шофиращи без платени винетки, ще постановат и санкции за превишена скорост. Това обаче ще стартира да се случва най-малко след към 4 месеца , защото преди този момент би трябвало да бъдат признати промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП), а устройствата да бъдат сертифицирани за тази активност.

Това стана ясно от думите на шефа на сдружението " БГ тол " Георги Темелков пред в четвъртък. Законовите промени са нужни, с цел да бъде регламентирано, че камерите, които наблюдават за неплатени винетки, могат да откриват и извършители на рестриктивните мерки за скорост.

Според разбори на Министерство на вътрешните работи превишената скорост е измежду главните аргументи за злополуките с жертви. Това е световен проблем и с решаването му е ангажирана даже Организация на обединените нации . Тя си слага за цел до 2030 година дялът на транспортните средства, които се движат с превишена скорост да бъде понижен с 50%.

" Предстоят законодателни промени, които ще бъдат импортирани в ЗДвП. Мисля, че има консенсус сред всички народни представители, тъй като тематиката е доста наболяла и би трябвало да се върви към правоприлагане в тази посока ", сподели Темелков в четвъртък.

Включването на камерите на тол системата в контрола на скоростта ще даде опция да бъдат употребявани общо 55 мобилни и 295 стационарни камери на " БГ тол ", ситуирани по пътищата в страната. В момента Министерство на вътрешните работи разполага с над 200 стационарни и мобилни камери, с които засича извършители.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

По думите на Темелков при тестването на устройствата на тол системата при 250 прекосявания на коли са били засечени към 45 нарушавания със междинна скорост 120 км/ч.

Освен за неплатени винетки, " БГ тол " сега следи и проучва трафика в страната, както и дали по пътищата се движи техника, която няма право да ги употребява. Тол системата към този момент е обвързвана с Министерство на вътрешните работи, митниците и данъчните. Тя работи непрекъснато.

" Камерите са задоволително високотехнологични и имат опция да засичат както моментна, по този начин и междинна скорост ", разяснява през уикенда и министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков пред.

По-рано предходната седмица специалисти от тол системата оповестиха пред, че тя " напълно тъкмо може да пресметна междинната скорост в разнообразни прави от републиканската пътна мрежа ".

При един от тестванията на Северната дъга от Околовръстния път в София е била засечена кола, движеща се с 244 км/ч. По думите на доцент Георги Балабанов единствено за два часа на това място са били снимани над 100 нарушавания на оптималната скорост, които щяха да бъдат глобени, в случай че Министерство на вътрешните работи към този момент използваше камерите на тол системата.
  please wait The code has been copied to your clipboard.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР