Камера на марсохода Perserverance на НАСА засне прашен дявол, висок

...
Камера на марсохода Perserverance на НАСА засне прашен дявол, висок
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА забеляза прашен дявол с височина 6000 фута, който се движи през Марс

Камера на марсохода Perserverance на НАСА снима прашен демон, висок повече от миля, който се движи през било на Марс, се споделя в известие на организацията.

Марсоходът беше покрай кратера Jezero на Марс, когато видя прашния демон, движещ се на към 2,5 благи, на 30 август 2023 година, сподели НАСА в известие за вести. Кратерът е бил първичното място за кацане на марсохода и се счита, че в миналото е бил езеро, което значи, че може в миналото да е поддържал микробен живот.

Марсоходът съумя да снима фрагменти на прашния демон. Камера на марсохода направи 21 фотоси, всяка с период от четири секунди, с цел да улови долната част на прашния демон, а учените форсираха фотосите, с цел да ги създадат да наподобяват на видео.

От изображенията ученият съумя да дефинира, че прашният демон е необятен към 200 фута. Само 387 фута от височината на прашния демон бяха снимани от камерите, само че учените пресметнаха, че е висок към 6336 фута - повече от една миля височина. НАСА сподели, че бурята се е движела със скорост от към 12 благи в час.

„ Не виждаме върха на прашния демон, само че сянката, която хвърля, ни дава добра индикация за височината му “, сподели Марк Лемън, планетарен академик в Института за галактически науки в Боулдър, Колорадо и член на научния екип на Perseverance, в известието за новините. „ Повечето са отвесни колони. Ако този прашен демон беше конфигуриран по този метод, сянката му ще демонстрира, че е висок към 1,2 благи. “

Праховите дяволи са „ доста по-слаби и като цяло по-малки от торнадото на Земята “, сподели НАСА, и се появяват, когато издигащият се топъл въздух се смесва с низходящ по-хладен въздух. Те работят като механизъм за придвижване и преразпределение на праха към Марс. Изучаването на прахови дяволи може да помогне на учените да схванат по-добре марсианската атмосфера и да подобрят метеорологичните модели, сподели организацията, а Perserverance и сътрудника Curiosity непрекъснато следят за сходни феномени.

Марсоходът Perseverance е на Марс от 2020 година и работи, с цел да научи за геологията и климата на планетата, като се надяваме да сложи началото на човешкото проучване на планетата. Марсоходът е първата задача за събиране на марсиански скали и реголит или натрошени скали и прахуляк, с планувани задачи за събиране на тези проби от галактически кораби и връщането им на Земята. Роувърът също по този начин търси признаци на минал микробен живот, като този, за който се счита, че е съществувал в кратера на Марс.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР