Каменоделците: Българинът не влага пари в отвъдното Българските майстори на

...
Каменоделците: Българинът не влага пари в отвъдното Българските майстори на
Коментари Харесай

Война в бизнеса с надгробни плочи: Малките риби изядоха...

Каменоделците: Българинът не влага пари в отвъдното

Българските майстори на монументи са към този момент в алената книга на изчезващите типове, тъй като губят неконкурентната битка с ромските компании. Те рядко имат естествена регистрация, не заплащат налози и осигуровки. Това твърди „ обезвереният ” каменоделец Неделчо Неделчев. Думите му се поддържат и от доайена на паметничарите в Пловдив Георги Гаговски, който работи този поминък към този момент 57 години.

„ Когато видиш цените, на които ромите работят, разбираш, че те са изцяло противозаконни. Той ти продава нещо за 70 лв., а аз с всичките си осигуровки мога да смъкна най-вече на 85. Затова в този момент съм задлъжнял на страната с 50 000 лв. и излизам от бизнеса, а те не престават ”, изясни някогашният служител на реда и магистър по Публична администрация Неделчо Неделчев. „ Щом е ром - значи е противозаконен ”, удостоверява думите му Гаговски и предлага да създадем опит. Попитай първия срещнат сътрудник ром има ли компания. На този въпрос първият срещнат ром каменоделец направи кръгом и напряко избяга от камерата на „ Марица ”.

Според Неделчев, в София е имало сходен проблем, само че той към този момент е решен с една доста строга разпоредба. Всеки, който работи тази активност, би трябвало да има майсторско удостоверение за каменоделец. Регистрираната компания е наложителна. Тази компания обаче би трябвало да има адрес с работилница с машини и материали. А не някакъв мним адрес в махалата - иди, че ги търси! Работниците, които са във компанията, би трябвало да са обезпечени.

„ А не като тук - аз пущам сигнал до Национална агенция за приходите, че работилниците преди входа на Рогошки гробища нямат ни регистрация, ни касови апарати, и нападжиите идват и ревизират мен. И какво ми споделиха: Честно казано, ние не можем да ги ревизираме. Имало сделка с общината и мюфтийството! Това са думи на данъчен контрольор - четири деца имам, кълна се в тях ", съобщи майсторът. Търговско дружество на НАП-Пловдив не счете за нужно да отговори на писменото питане на „ Марица ” дали има такава порочна процедура.

„ Бях служител на реда, започнах от нула - купих една машина, след това втора, взех бус, с цел да карам материали от чужбина. И какво от това ”, пита Неделчев. Според него вътре в самите гробища е огромният проблем. Никой не пробва да изгони ромите оттова. „ Те стоят до опечалените и ги дърпат за ръкавите - дай да създадем това, това е моето гробно поле! За година аз и сътрудниците ми имаме по 10-12 поръчки. А записаните единствено през днешния ден погребения са най-малко 10. За година това са 3500-3600 поръчки. Само оборотът от тях е над 10 милиона лв. ”, пресмята Неделчев.

Доайенът Гаговски споделя същото. „ Още не са минали три дни, и стартират да тормозят хората - мамо, лельо, дай да вършим гроб! Има и откровени мошеници - дай 20 лв. да почистя мястото. И тъй като сме наивници, даваме, а след това иди го търси тоя. Правихме недоволства и от енорията им - мюфтийството, споделиха, че и те трябвало да ядат ”, споделя остарелият занаятчия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР