Камено се превърна в новосновен маршрут за мигранския трафик по

...
Камено се превърна в новосновен маршрут за мигранския трафик по
Коментари Харесай

Нелегални мигранти в параден ход в Камено

Камено се трансформира в новосновен маршрут за мигранския трафик по пътя към по-развитите страни от Шенгенското пространство. Нелегални бежанци минават в тържествен ход през общината, а така наречен " профилирани интервенции " за задържането им са оставени в ръцете на кметовете на обитаемоте места в района и елементарните хора, разяснява пред Дарик кметът на Камено Жельо Вардунски.

Набезите, споделя той, към този момент са всекидневие. " В Камено в никакъв случай до момента не е имало мигранти. До преди два месеца. Сега дори и по магазините вървят, по улиците, по деретата, по нивите в Трояново, в Желязово…. Казват, че са мароканци, сирийци. Но ние не можем да се разберем с тях. Полицията си направиха контролно-пропусквателен пункт горе, само че те главно се залавят от елементарни хора- жители, земеделци, от кметовете в района. Събираме ги на групи, обаждаме се на тел.112 и ги предаваме, само че това си е всекидневие “, съобщи кметът на Камено. В момента, подчертатой, има всеобща неуравновесеност. „ Да шумне нещо и хората стартират да звънят на мен, на кметовете, тъй като те ни усещат по близки от полицията. Това са възрастни и самотни хора “, разясни Вардунски.

Според него, тази тревожна наклонност се следи измежду закриването на полицейското ръководство в Камено през юни т.г. със заповед на тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи и преструктурирането му в полицейски сектор. „ Мислите ли, че тези мигранти и каналджиите нямат информация, че наличието на полицията в нашата община е по-малко. И инцидентно станахме маршрут… Престъпността надига глава. Освен това, започнаха битови обири, които бяха отстранени по-рано. Не виждам смисъла на тази промяна, какво спести полицията, какво икономиса- двама заместител началници и половин чистачка. Аз разбирам да правиш промяна, на нещо което не работи. Но в случай че думата промяна, значи да развалим нещо работещо, това значи, че български език не знам “.

Община Камено апелира заповедта на Министерство на вътрешните работи пред Административния съд в Бургас. Но магистратите отхвърлиха претенциите на локалната власт. „ Бургаският административен съд споделя, че ние не сме заинтригувана страна. А жалбата е подадена от кмета на Общината, кметски наместници, шефове на учебни заведения, на детски градини и шефа на обществения дом. Ако ние не сме заинтригувана страна във връзка със закриването на полицейското ръководство, аз не виждам кой може да е заинтригувана страна “. Местната власт апелира правосъдното решение, а настояването е да бъде върнато полицейското ръководство.

Според ГРАО в общината живеят над 14000 души. В територията на Камено попадат и Братово, Равнец и нефтопреработвателни комбинат „ Лукойл Нефтохим- Бургас “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР