Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния

...
Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния
Коментари Харесай

Каменна глава на Дионис откриха край Свищов

Каменна глава на господ Дионис откриха полски археолози в античния град Нове край Свищов. Находката е датирана е към II-III век от Новата епоха. Предстои да бъде изработен химически и спектрален разбор на археологическата полезност. Българи и поляци изследват Нове за 58-а година, заяви БНР.
Каменната глава е открита в постройка, наречена " Армаментариум ", където се е съхранявало тежкото въоръжение на римските легионери. Любопитното в находката е, че лицето, което е непокътнато извънредно добре, има източна визия и наподобява на сходни скулптури, открити в Палмира и Мала Азия, уточни доктор Анджей Биернацки от Познанския университет, който работи на терена. Тепърва археолозите ще обясняват по какъв метод каменната глава, която е датирана от II-III век е попаднала в региона, дали е донесена от някоя от римските провинции или е издялана на място.
Българската част от експедицията на доцент Павлина Владкова изследва некропол, в който се намират над 100 гроба, за които се допуска, че са от последната четвърт на пети век, когато в Нове е царувал готският крал Теодорих Велики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР