Камен Марков е първият българин, номиниран като главен дизайнер и

...
Камен Марков е първият българин, номиниран като главен дизайнер и
Коментари Харесай

Българин с признание на „Оскар”-ите за визуални ефекти

Камен Марков е първият българин, номиниран като основен дизайнер и механически началник в категория „ Реклама ” на най-престижните награди за образни резултати – VES (Visual Effects Society Awards). Световната асоциация за образни резултати раздава холивудските оценки за най-забележителните достижения в областта на VFX. Сред номинираните тази година са филми като „ Отмъстителите: Война до безкрайност ”, „ Феноменалните 2 ”, „ Изгубени в космоса ”, „ Бохемска рапсодия ” и „ Първият човек ”.

Камен Марков, който живее и работи в Лондон, е номиниран за две от влиятелните награди за образни резултати за Коледната реклама на английската първокласна верига Jоhn Lewis. „ Момчето и пианото ” е с присъединяване на сър Елтън Джон – акция, която бе предстояща с огромно неспокойствие и стана вайръл за часове след излъчването й през ноември предходната година. Двете номинации са в категориите Outstanding Visual Effects in a Commercial и Outstanding Compositing in a Photoreal Commercial („ Най-добри образни резултати в ТВ реклама ” и „ Най-добро фотореалистично осъществяване на образни резултати в ТВ реклама ”). Камен работи по рекламата като основен дизайнер и механически ръкодовител на екип от към 40 експерта, част от водещата интернационална VFX компания MPC.

„ Изключително съм благополучен и разчувствуван да бъда номиниран – изключително за това отличие, защото това са най-значимите механически награди в бизнеса. Това е и една от механически най-сложните реклами, върху която съм работил в миналото. Възможността да се включа в този огромен план е освен мой персонален триумф, само че е и значимо самопризнание за целия ни екип ”, разяснява Камен Марков.

От техническа позиция „ Момчето и пианото ” е огромно предизвикателство, основано с необикновени креативен хрумвания. Използваният от Камен VFX метод е неповторим, защото рядко се среща в основаването на реклами и нормално се употребява в игрални филми. Чрез специфичен програмен продукт и огромен набор от фотографски и кино референции Камен и екипът му съумяват да пресъздадат стадии от живота на Елтън Джон в прецизни елементи.

Камен Марков стартира кариерата си в региона на специфичните резултати на родна земя, когато рекламният, музикален и кино пазар у нас са към момента извънредно неразвити. През 2004 година стремежът му към по-големи провокации и повече вероятности го водят в Мексико, където работи за огромното VFX студио – The Filter FX.

След голям брой сполучливи планове в Латинска Америка, той се причислява към екипа на MPC в Лондон през 2010 година Оттогава Камен се постанова като един от водещите VFX супервайзери на компанията и работи върху акции за марки като Visa, Vodafone, Audi, Carlsberg, Sony, Cravendale и John Lewis. Сред известните лица, с които е работил, са Юсейн Болт, Кайли Миноуг, Лили Алън, Ева Грийн и Никол Шерцингер. В ролята си на Visual Effect Supervisor & Senior Flame Artist, Камен си сътрудничи с някои от най-почитаните режисьори и гении на филмовата и рекламната промишленост като Сам Браун, Даниел Клайнман, Джонатан Глейзър и Себ Едуардс.

Сред интернационалните награди и оценки, които Камен Марков печели през годините са: APA Collection Diamond за акцията на Cravendale “Milk Me Brian ”, Eurobest Gold и APA Showcase Diamond за акцията на Cravendale “Cat’s with thumbs ”, APA Showcase Diamond за акцията на John Lewis “Tribute to Givers ”, премия от London International Awards за акцията на MTV – „Staying Alive“ и бронз от Cannes Lions за Sony. Негови планове са отличавани неведнъж и в Мексико и Аржентина.

Церемонията по връчването на 17-ите годишни награди на Visual Effects Society ще се организира на 5 февруари в Бевърли Хилс, Калифорния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР