Камелия Нейкова от „Има такъв народ“ ще оглави Централната избирателна

...
Камелия Нейкова от „Има такъв народ“ ще оглави Централната избирателна
Коментари Харесай

Камелия Нейкова от „Има такъв народ“ е новият председател на ЦИК

Камелия Нейкова от „ ИТН “ ще оглави Централната изборна комисия. Тя е кандидатурата, към която се сплотиха партиите.

Това стана след втория кръг от консултациите поради изтеглянето на кандидатурата на ГЕРБ за ръководител. Най-голямата партия ще остане със заместник-председател в ЦИК. Всичко това беше решено на едночасова среща в Президентството, която изобилстваше от остри реплики.

Румен Радев разгласи, че изтеглянето на кандидатурата на ГЕРБ е абдикация: „ Бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорността, пред която се прегъна “, съобщи президентът.

Снимка: БГНЕС

Всички партии като се изключи ГЕРБ – „ ИТН “, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, „ Демократична България “, оповестиха, че блокирането на процедурата е притеснително.

„ За нас е нелогично и го отчитаме като опит за саботиране на изборния развой “, разяснява Иван Иванов от „ Българска социалистическа партия за България “.

„ Застъпват позиции, които споделят, че не поддържат единствено, с цел да основават безпорядък “, съобщи Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ отвърнаха: „ Вашата политическа импотентност, нито съумя да роди настоящ парламент повече от седмица, нито съумя да сформира държавни управления “, съобщи Десислава Атанасова.

Правният секретар на президента разгласи, че без ръководител не може да се назначи комисия.

Тогава Мая Манолова предложи претендентът на „ ИТН “ – Камелия Нейкова, да оглави комисията.

Останалите партии поддържаха. От ГЕРБ оповестиха, че е имало споразумение за кандидатурата.

От „ ИТН “ са безапелационни, че техният претендент дава отговор на условията.

„ Има условия към ръководител на ЦИК. Един от нашите претенденти просто дава отговор. Там вътре не са идиоти, като се изключи няколко индивида. Това е в преносен смисъл, не в ментален “, разяснява Тошко Йорданов.

Снимка: БГНЕС

Като ръководител на ЦИК Камелия Нейкова си пожела летящ старт и се оказа покровител на машинното гласоподаване: „ Новите технологии би трябвало да бъдат употребявани оптимално. Машинното гласоподаване е елементарно и бързо. Машините не разрешават да има недействителни бюлетини “, разяснява тя след съвещанието.

Според представителите на ГЕРБ в ЦИК машинното гласоподаване крие риск от ниска изборна интензивност.

Президентът Румен Радев беше безапелационен, че новата комисия ще би трябвало да има най-малко 60 дни, с цел да се вмести в законовите периоди за организацията на изборите. Затова датата 4 юли не е била вероятен избор.

Указът за новата комисия ще бъде публикуван дружно с този за служебното държавно управление, тъй като има мораториум за назначения във властта до встъпване в служба на ново държавно управление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР