Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяла на Китай своята

...
Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяла на Китай своята
Коментари Харесай

Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяла на Китай базата си Реам

Камбоджа увери Съединени американски щати, че не е предоставяла на Китай своята военноморска база чартърен. Заместник главнокомандващият кралските въоръжени сили Ит Сарат акцентира, че Камбоджа няма да допусне интернационално военно наличие на своя територия, доколкото това опонира на конституцията на страната.

Това заяви вестник Khmer Times, представен от ТАСС, след конференцията на шеф щабовете на въоръжените сили на страните от Индо-Тихоокеанския район.

Камбоджанските военни увериха своите американски сътрудници, че Пномпен не е предавал на Пекин чартърен базата си в Реам в Сиамския залив.

По данни на изданието, заместител главнокомандващият на кралските въоръжени сили на Камбоджа ген. Ит Сарат на среща с главнокомандващия Военноморски сили на Съединени американски щати в Индотихоокеанския район адмирал Филом Девидсън опроверга информацията на медиите за съществуване на скрито съглашение, съгласно което Пномпен е дал на Пекин базата Реам за потребностите на Народноосвободителната войска на Китай (НОАК).

Генералът акцентира, че кралството няма да допусне интернационално военно наличие на своя територия, тъй като това опонира на конституцията на Камбоджа.

Миналият месец американският вестник The Wall Street Journal, базирайки се на публични лица от Съединени американски щати и техните съдружници заяви, че Камбоджа е сключила поверително съглашение с Китай, по което е предала на Пекин за 30 години да употребява базата Реам с автоматизирано продължение на контракта на всеки 10 години.

Договорът, съгласно изданието, бил писмено офермен предходната пролет и разрешава на НОАК да употребява база за разполагане на войските, депозиране на оръжие и акостиране на военни кораби.

Според източник на The Wall Street Journal осъществяването на това съглашение ще разреши на Пекин да получи първи военноморски челен пост в Южнокитайско море и ще даде опция оптимално интензивно да отстоява своите териториални искания в тази акватория.

В Южнокитайско море има дългогодишно напрежение поради претенциите на редица страни от района за архипелага Спрали и прилежащите към него Параселски острови.

В допълнение към стратегическото местонахождение на кръстопътя на Индийския и Тихия океан, значимостта на островите се дефинира и от обстоятелството, че съгласно експертните оценки на шелфа им там са съсредоточени обилни ресурси от петрол и минерални запаси.

Въпреки че Виетнам и Китай са главните участници в разногласието за собствеността върху тези територии, Бруней, Малайзия, Тайван и Филипините също претендират частични или цялостни искания към островите и близките води. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР