Kамбаните за тревога бият, но чудно ли е, че никой

Kамбаните за тревога бият, но чудно ли е, че никой ...

Оптимистично настроените инвеститори загърбват сигналите за тревога


Kамбаните за тревога бият, но чудно ли е, че никой не ги чува? Светът копнее за оптимизъм. Вижте колко радост донесе британската тийнейджърка, която спечели откритото първенство по тенис на САЩ, или интереса към гала вечерта на Метрополитън, която попадна на първите страници на големите вестници, пише Ерик Плат за Financial Times.

Дори на финансовите пазари показателят, който голяма част от американската общественост възприема за барометър за икономическото благосъстояние на страната - фондовият пазар на стойност 51 трлн. долара - бележи рекорд след рекорд. И все пак има основателна причина за тревога.

Ако може да се вярва на нарастващия призив от страна анализатори на Уолстрийт - а има убедителни аргументи, че това трябва да се случи - рисковете на едно място от финансовите пазари започват да се увеличават.

Тази година инвеститорите минават от една рискова сделка в друга, докато търсят места, където да позиционират парите си. Кредитирането е огромно, надувайки пазара на корпоративни облигации в САЩ до близо 11 трлн. долара – с повече от една десета над размера му в края на 2019 г., преди да започне пандемията Covid-19, според промишлената търговска организация Sifma. Но условията, при които тези фонд мениджъри се съгласиха да отпуснат заеми, бяха изключително лоши.

Агенциите за кредитен рейтинг вече предупреждават, че семената на следващата криза, или поне на следващия цикъл от дефолти, биват посявани днес. Особено силно ще страдат пазарите на облигации от неинвестиционен клас (джънк) и заеми с ливъридж. Това е мястото, от където по-рисковите компании взимат финансиране, а фирмите за непубличен капитал помагат за поглъщанията им.

Анализаторите от доставчика на кредитни рейтинги S&P Global предупредиха през септември, че нарастващите рискове на тези пазари означават, че инвеститорите трябва да искат по-подходяща цена за кредитиране. Но се оказва, че „в момента е вярно точно обратното“, твърдят анализаторите.

Coinbase, крипто борсата с неинвестиционна оценка, която се озова на мушка на регулаторите, например тази седмица емитира 10-годишна облигация с лихва от само 3,625%. Само преди три години правителството на САЩ плати едва с половин процентен пункт по-малко по свой дълг.

Изпълнителният директор на Avenue Capital ManagementМарк Ласризаяви на конференция наскоро, че неговата фирма отхвърля „стотици сделки“ поради убеждението, че през следващите години много кредитополучатели ще се сблъскат с проблеми.
1-->Още по темата:

видеовидеографика Още по тематавидео<

Източник: investor.bg