Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка днес с

...
Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка днес с
Коментари Харесай

САЩ признаха арменския геноцид, Анкара реагира остро

Камарата на представителите на Съединени американски щати предприе историческата стъпка през днешния ден с приемането на резолюция, публично признаваща арменския геноцид, заяви Агенция Франс Прес.

Поздравления и овации избухнаха, когато камарата гласоподава с 405 против 11 гласа в поддръжка на резолюцията „ потвърждаваща признаването от Съединени американски щати за геноцида в Армения “ в Конгреса на Съединени американски щати.

Арменците настояват, че всеобщите убийства на техния народ от 1915 до 1917 година са били геноцид, изказване, прието от към 30 страни. Турция изрично отхвърля обвиняването в геноцид.

Камарата на представителите на Съединени американски щати също по този начин съвсем единомислещо утвърди и законопроект за въвеждане на наказания против Турция за военната й интервенция в Сирия, както и за закупуване на съветските системи С-400.

Според законопроекта, поради въвеждането на войски в Сирия и придобиването на съветска военна техника се предлага налагане на наказания против висши турски чиновници, в това число министъра на защитата, блокиране на активите на турски чиновници и налагане на наказания против турските банки Halk Bankasi или Halkbank.

Документът изисква също по този начин Конгресът да даде информация за активите на фамилията на турския президент Реджеп Ердоган в Съединени американски щати за по-нататъшно разискване.

На собствен ред Турция реагира остро на дейностите на Съединени американски щати.

Турският външен министър Мевлют Чавусоглу осъди решението на Камарата на представителите на Съединени американски щати, която гласоподава в интерес на признаването на арменския геноцид, като го назова “срамно”. Според Чавушоглу Съединени американски щати се пробват да „ отмъстят “ с това решение, че Турция се е намесила в проектите на Съединени американски щати, провеждайки интервенцията „ Извор на мира” в Сирия.

“Тези, чиито планове са разочаровани, се обръщат към към този момент остарели резолюции. Онези, които имат вяра, че ще отмъстят по този метод, бъркат. Това срамно решение на тези, които употребяват историята в политиката, не значи нищо за нашето държавно управление и народ”, написа външният министър Чавушоглу в Туитър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР