Камарата на представителите на САЩ одобри с голямо мнозинство снощи

...
Камарата на представителите на САЩ одобри с голямо мнозинство снощи
Коментари Харесай

САЩ налагат нови санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди с огромно болшинство нощес пакет от наказания против Турция и нейния финансов бранш като наказване поради нейното навлизане в Сирия, съобщи Асошиейтед прес. В изгода на глобите гласоподаваха 403 против единствено 16 срещу, което съгласно АП е следващо предизвикателство, отправено от законодателите против политиката на президента Доналд Тръмп в района.

Пакетът планува ограничение на оръжейните продажби за Анкара и затруднява достъпа на високопоставени турски чиновници до персоналните им активи в Съединени американски щати. Президентът Доналд Тръмп се задължава на наложи ограничавания против съответни лица, имащи отношение към турската военна интервенция в Сирия, и в частност турския министър на защитата Хулуси Акар. Освен това Вашингтон се задължава да вкара ограничавания и във връзка със закупуването от Турция на съветската ракетна система за противовъздушна защита С-400.

На американските управляващи се не разрешава " да дават на държавното управление на Турция артикули, услуги и технологии с отбранително предопределение ", в случай че те могат да бъдат употребявани по време на интервенцията в Сирия. Предвиждат се наказания и против чужденци, опитващи се да продават военно съоръжение на Турция, осведоми Българска телеграфна агенция.

Сред другите планувани ограничения Държавният департамент на Съединени американски щати, министерството на финансите и разследващите служби се задължават да дават подробна информация за активите, вложенията и приходите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на членовете на неговото семейство.

Предвижда се ограниченията да останат в действие до изтеглянето на Турция от северна Сирия. Президенът Тръмп ще има право да отсрочи налагането на тези наказателни ограничения, в случай че това се окаже от изгода за " ползите на националната сигурност " на Съединени американски щати. Автор на законопроекта е шефът на комисията по външните работи на Камарата Елиът Енгъл.

Турското външно министерство реагира стремително нощес и жигосах решението на американския Конгрес, като съобщи, че то опонира на съюзническите връзки сред двете страни в границите на НАТО. В декларацията на министерството се показва още, че то опонира и на съглашението сред Анкара и Вашингтон от 17 октомври за пауза в турската атака в Сирия. Призовава се американската администрация да вземе ограничения за попречване на стъпки, които в допълнение ще навредят на двустранните връзки.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР