Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която блокира възможността

...
Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която блокира възможността
Коментари Харесай

Долната камара на Конгреса с резолюция за блокиране на извънредното положение на Тръмп

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди резолюция, която блокира опцията американския президент Доналд Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико посредством оповестяването на национална изключително състояние.
Резолюцията, която в този момент би трябвало да отиде в следения от републиканците Сенат, беше призната от следената от демократите камара с разлика от 245-182. 13 републиканци се причислиха към позицията на демократите - срещу изключителното състояние, наложено от Тръмп, с цел да вземе 5,7 милиарда $ от федералния бюджет за градеж на стена по границата с Мексико. Конгресът одобри държавен бюджет на 14 февруари, който включваше 1 375 милиарда $ за създаване на към 55 благи от стената.
Президентът на Съединени американски щати мигновено заплаши, че ще наложи несъгласие върху резолюцията, в случай че тя премине както в Народното събрание, по този начин и в Сената, където вероятностите да мине са несигурни.
След като не съумя да обезпечи парите за граничната стена от Конгреса, Тръмп разгласи изключително състояние на 15 февруари, което щеше да му разреши да откри финансиране от други източници, най-вече от бюджета на Пентагона за военни строителни планове.
Тръмп подписа декларация за изключително състояние, твърдейки, че ще получи парите, които желае. Той твърди, че властта да направи това произтича от Закона за въвеждане на изключително състояние от 1976 година. Той обаче планува също по този начин Конгресът да анулира това, само че с квалифицирано болшинство - пълномощие, което законодателната власт в никакъв случай преди не е употребила.
Сенатът би трябвало да прегледа резолюцията през идващите 18 дни, като републиканците се радват на болшинство от четирима сенатори в горната камара на Конгреса. Дори и Сенатът да одобри резолюцията, несъмнено е, че Тръмп ще наложи несъгласие върху нея и наподобява нито една от двете камари няма болшинство от две трети, нужни за анулация на неговото несъгласие.
" Не става въпрос за границата, става въпрос за Конституцията ", сподели в ръководителят на Камарата на представителите и водач на демократите там Нанси Пелоси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР