Камарата на представителите на САЩ одобри късно в сряда санкции

...
Камарата на представителите на САЩ одобри късно в сряда санкции
Коментари Харесай

Първо одобрение в САЩ на санкциите срещу Северен поток 2 и Турски поток

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди късно в сряда наказания против два съветски газопровода - " Северен поток-2 " и " Турски поток ", по които ще тече съветски газ към Германия, Турция и Източна Европа, съобщи ДПА. Според гласувания законопроект за военните разноски, двата газопровода ще създадат Европа подвластна от съветския газ и ще застрашат националната сигурност (на САЩ).

Санкциите са част от законопроекта за разноските за защитата, утвърден от Конгреса. Очаква се и Сенатът да го утвърди идната седмица. Президентът Доналд Тръмп даде обещание да го подпише незабавно след приемането му от двете камари на Конгреса.

Според законопроекта, съдове, полагащи тръби на дълбочина над 30 м под морската повърхнина, подлежат на наказания дружно с задграничните лица, за които се счита, че улесняват активността на тези съдове.

Съмнително е обаче до каква степен тези ограничения биха попречили на Русия да осъществя проектите си за двата газопровода.

За " Турски поток " още през ноември 2018 година бе обявено, че е завършена подводната част на тръбопровода. Тогава съветският президент Владимир Путин от борда на кораба, полагащ тръбите по дъното на Черно море, наблюдава полагането на последната секция от морската част на трасето. През март 2019 година пък бе направена спойка на връзката, която съединява морската с наземната част от газопровода край турския град Къйъкьой. Същата интервенция е била направена месец-два по-рано и за свързването на сухопътното и подводното трасе на съветското крайбрежие край град Анапа, оповестиха тогава от " Газпром ". Преди дни съветската компания разгласи, че към този момент и двете тръби на газопровода са запълнени с газ, а турският министър председател Реджеп Тайип Ердоган сподели, че употребата на " Турски поток " стартира на 8 януари 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР