Камарата на представителите на САЩ одобри гигантски пакет от помощи

...
Камарата на представителите на САЩ одобри гигантски пакет от помощи
Коментари Харесай

Украйна, Израел и Тайван получават 95 млрд. долара от Вашингтон

Камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди великански пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван, както и законопроект, който заплашва TikTok със възбрана в страната.


Ето какво включва пакета от 95 милиарда $, който в този момент отива в Сената, където евентуално ще бъде прегледан още на 23 април.


Украйна

По-голямата част от средствата в пакета, близо 61 милиарда $, са предопределени за военните старания на Украйна против съветската експанзия. Президентът Володимир Зеленски призоваваше за тези пари от месеци, като предупреждаваше, че " в случай че Конгресът не помогне на Украйна, тя ще загуби войната ".

Вашингтон е главният боен покровител на Киев, само че Конгресът не беше приемал огромен пакет от помощи за своя съдружник от декември 2022 година насам заради партийни дрязги и забавянето от страна на Майк Джонсън - ръководител на Камарата от Републиканската партия.

Приетият законопроект ще обезпечи близо 14 милиарда $ за образование, съоръжение и финансиране на потребностите на украинската войска.

Украйна ще получи и 10 милиарда $ под формата на " опрощаеми заеми " за жизненоважна икономическа и бюджетна поддръжка, в това число за енергийния и инфраструктурния бранш.


Идеята за заем, а не за безплатна помощ, беше дадена от някогашния президент Доналд Тръмп, който счита, че Съединените щати би трябвало да спрат да " раздават пари без никаква възвръщаемост ". Един " опрощаем заем " може да бъде отчасти или напълно банален или разсрочен при избрани условия.

Голяма част от тези пари ще отидат и за попълване на военните ресурси на Съединени американски щати.

Законопроектът също по този начин упълномощава президента на Съединени американски щати да конфискува и продава съветски активи, с цел да финансира възобновяване на Украйна - концепция, която набира голяма известност и измежду други страни от Г-7.

Израел

Историческият съдружник на Съединените щати Израел ще получи 13 милиарда $ военна помощ в битката си против терористичната формация Хамас в Ивицата Газа.

Тези средства ще бъдат употребявани по-специално за подсилване на израелската система за противовъздушна защита " Железен купол ".

Повече от 9 милиарда $ ще бъдат изразходвани за посрещане на " острата потребност от филантропична помощ за Газа, както и за други уязвими групи от популацията по света ".

Мярката обаче ще забрани каквото и да е директно финансиране от страна на Съединени американски щати на засегнатата от рецесията Палестинска организация за бежанците към Организация на обединените нации (UNRWA). Израел упрекна някои от чиновниците на организацията в Газа в присъединяване в шокиращото нахлуване на Хамас против Южен Израел на 7 октомври, което провокира войната.

Тайван, TikTok

Законопроектът ще обезпечи към 8 милиарда $ за противопоставяне на Китай посредством вложения в подводна инфраструктура и усилване на конкуренцията с китайските планове в разрастващите се страни.

Законопроектът също по този начин планува няколко милиарда $ за финансиране на оръжия за Тайван - самоуправляващ се остров, за който Китай предявява искания.

Друг законопроект, признат на 20 април, принуждава TikTok да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде изправен пред цялостна възбрана в Съединените щати.

Американски публични лица показаха паника от известността на TikTok измежду младежите, потвърждавайки, че тя е подчинена на Пекин и е проводник за разпространяване на агитация - изказвания, които китайските управляващи и компанията отхвърлят. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР