Камарата на представителите на САЩ гласува поправка на проектозакона за

...
Камарата на представителите на САЩ гласува поправка на проектозакона за
Коментари Харесай

САЩ обмислят възможността за създаването на военни бази на гръцки острови

Камарата на представителите на Съединени американски щати гласоподава корекция на проектозакона за бюджета за защита (NDAA), която включва опцията за укрепване на американското военно наличие на територията на Гърция, предпочитано на гръцките острови, написа в. „ Прото тематика “, представен от Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Поправката приканва министъра на защитата и министъра на външните работи да показват отчет пред съответните комисии на Конгреса по отношение на връзките в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Гърция.

Сенатът към този момент е приел своя законопроект и в този момент двете камари на Конгреса на Съединени американски щати водят договаряния за разработване на окончателния текст, който ще бъде изпратен на президента Джо Байдън.

Поправката на Камарата на представителите изисква отчетът да бъде показан в период от 2 месеца след подписването на окончателния законопроект (NDAA). Той би трябвало да включва разбор на опциите за създаване на спомагателни бази или за разширение на военното наличие на Съединени американски щати в Гърция и по-специално на гръцките острови, изложение на правата за базиране, предоставени на Съединени американски щати според обновеното Споразумение за взаимно съдействие в региона на защитата сред Съединени американски щати и Гърция (MDCA), подписано на 14 октомври 2022 година Към това се прибавят и изложение на дейностите и вложенията на Съединени американски щати в базите, както и оценка на равнището на съдействие в региона на сигурността по отношение на условията на Закона за защитата и междупарламентарното партньорство сред Съединени американски щати и Гърция от 2021 година

Гръцката организация АНА-МПА отбелязва, че „ с цел да узрее концепцията “, заложена в горепосочената корекция, „ следва да се извърви дълъг политически път “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР