Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие плана на

...
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие плана на
Коментари Харесай

Антикризисният план на Байдън за $1.9 трлн. бе одобрен от Конгреса

Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати одобри проекта на президента Джо Байдън, съдържащ ограничения в поддръжка на стопанската система и на американците, наранени от коронавирусната рецесия. Планът е на стойност 1.9 трилиона $, предадоха международните организации. Той бе подсилен от 220 членове на Камарата, а против него гласоподаваха 211 конгресмени, измежду които и един демократ.

В събота проектът беше признат и в Сената на Конгреса. В петък Байдън ще подпише законопроекта, съдържащ ограниченията, заложени в проекта.
Съгласно тях милиони американци, наранени от коронавирусната рецесия, ще получат чекове с директни помощи до 1400 $ на човек или до 2800 $ на фамилна двойка, както и още 1400 $ за зависещо от този човек или тази двойка лице. Общата сума за тези помощи е 400 милиарда $ . Пълната сума от тази помощ ще получат двойки с годишни доходи от 150 хиляди $ и лица с годишни доходи от 75 хиляди $ . При лицата и двойките с по-големи доходи, чекът ще бъде по-малък. Помощите ще стартират да се изплащат още този месец.
По 300 $ седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9,5 милиона останали без работа поради коронавирусната рецесия американци. Тази мярка ще продължи до 6 септември.
Предвидени са и 350 милиарда $ помощи за щатските и локалните управляващи, в чиито бюджети се отвори дупка поради пандемията. С тези пари те ще могат да разполагат до края на 2024 година

За учебните заведения ще бъде отделена спомагателна помощ в размер на към 130 милиарда $. Парите ще бъдат употребявани за понижаване на размерите на класовете и за смяна в класните стаи, тъй че да има обществена отдалеченост, да се конфигурират вентилационни системи, да се купят персонални защитни средства. Парите ще се употребяват и за наемане на повече личен състав. С 40 милиарда $ ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите.

Нова стратегия за заведенията за хранене и питейните заведения, наранени от пандемията, ще получи 29.6 милиарда $. Грантове до 10 милиона $ ще бъдат отпускани на компании.

Планът планува и към 50 милиарда $ за разширение на тестването за ковид и за възстановяване на следенето на контактите благодарение на нова инфраструктура. Над 15 милиарда $ ще бъдат употребявани за ускорение на разпространяването и инжектирането на ваксини против ковид. 1 милиард $ ще отиде за старания за усилване на доверието във имунизациите, а 10 милиарда $ ще бъдат употребявани за увеличение на доставката на здравно съоръжение за битка против ковид.
Около 3 милиарда $ ще бъдат обезпечени на щатите за справяне и с душевен проблеми и други сходни разстройства, задълбочени от пандемията. Над 14 милиарда $ ще бъдат ориентирани в поддръжка на министерството по въпросите на ветераните.

Планът планува и увеличение на данъчните отстъпки на фамилиите с деца с до 3000 $ за всяко дете сред 6 и 17 години и до 3600 $ за всяко дете под 6 години. Около 30 милиарда $ ще се употребяват и за семействата с ниски приходи, с цел да платят наемите си или за подкрепяне на бездомниците. 10 милиарда $ ще се употребяват за притежатели на парцели, които поради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разноски. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР