Камарата на депутатите в Италия прие вчера текст, позволяващ на

...
Камарата на депутатите в Италия прие вчера текст, позволяващ на
Коментари Харесай

Италия иска да позволи на гражданите да предлагат закони в парламента

Камарата на депутатите в Италия одобри през вчерашния ден текст, допускащ на жителите да оферират закони, заяви Франс прес.

Ако законопроект, направен от гражданска самодейност, събере минимум 500 000 подписа, той би трябвало да бъде признат от Народното събрание до 18 месеца и в него не може да бъдат внасяни обилни ремонти.

Ако Народното събрание не одобри законопроекта в уречените периоди или го промени доста, по въпроса ще се провежда референдум.

Законопроектът ще бъде признат в първичния му вид, в случай че в референдума вземат участие над 25 % от гласоподавателите и в случай че текстът бъде подсилен от над 50 % от участвалите в референдума.

Проектозаконът, който променя два члена на конституцията, би трябвало да бъде прегледан и от Сената, след което да се върне за второ четене в Камарата на депутатите и по-късно отново в Сената.

Всички промени на италианската конституция изискват двойно утвърждение от двете камари на Народното събрание.

Конституционният съд ще се произнася авансово дали даден законопроект е позволен, откакто документът събере минимум 200 000 подписа и преди да бъде импортиран за разглеждане в Народното събрание.

В момента италианската конституция планува само референдум, с който жителите да анулират изцяло или отчасти закони, само че не и да оферират такива.

Идеята жителите да оферират закони бе измежду главните предизборни обещания на антисистемното Движение "Пет звезди ", което ръководи в коалиция с крайнодясната партия "Лига ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР