Камарата на депутатите и Сенатът на Румъния приеха проекта за

...
Камарата на депутатите и Сенатът на Румъния приеха проекта за
Коментари Харесай

Добър пример: Румънските депутати без специални пенсии

Камарата на депутатите и Сенатът на Румъния одобриха плана за унищожаване на специфичните пенсии на народните представители. Това се случи на взаимно съвещание в постройката на Народното събрание. 382 души гласоподаваха “за ”, трима се въздържаха, трима не упражниха правото си на избор, оповестява Аджерпрес.

Заседанието, водено от основателя на поправките в закона – депутатът от Социалдемократическата партия Алфред Симонис, беше белязано от скандал. Независимата сенаторка Диана Шошоака на няколко пъти прекъсна дебатите със свирка и се опита да отнеме микрофона на ръководителя на срещата.

“И аз желая да приказваме. Мое право е да приказвам “, съобщи Шошоака, а Алфред Симонис отговори: „ Напуснете цирка, не ни плашете. Ние съблюдаваме наредбите ”.

„ Днешният избор има особено значение за цялата политическа класа. Неговото обръщение е, че би трябвало да стартираме промяната на специфичните пенсии от себе си. По този метод демонстрираме, че имаме волята и решимостта да премахнем специфичните пенсии на парламентаристите, преди да създадем същото с други категории специфични пенсии “, съобщи ръководителят на Национално-либералната партия Николае Чука.

По-рано денем той се закани, че народните представители от НЛП, които през днешния ден не гласоподават за унищожаване на специфичните пенсиите на парламентаристите, ще бъдат изгонени от партията, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2021 народните представители за следващ път гласоподаваха премахването на специфичните пенсии на сенатори и депутати. Година по-късно над 70 някогашни парламентаристи съдиха Народното събрание и Конституционният съд разгласи закона за противоконституционен. Магистратите мотивираха решението си с обстоятелството, че парламентаристите са работили „ бързо “ и „ преждевременно “ при приемането на закона, макар че не е поискано разискване по незабавната процедура, напомня Диджи24.

В четвъртък (22 юни) законопроектът за премахването на специфичните пенсии на народните представители в Румъния получи утвърждение в Комисията за статута на народните представители. Единственият въздържал се беше представителят на опозиционната партия “Съюз за обединяване на румънците ” (AUR).
Над 800 някогашни депутати в Румъния получават специфични пенсии, които не се базират на пенсионните им вноски. Стойността на специфичните пенсии на депутатите и сенаторите възлиза на над 53 милиона леи годишно (21 200 000 лева.).

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР