Камарата на депутатите (долната камара на парламента) в Румъния отхвърли

...
Камарата на депутатите (долната камара на парламента) в Румъния отхвърли
Коментари Харесай

Долната камара на румънския парламент отхвърли вота на недоверие към министъра на земеделието

Камарата на депутатите (долната камара на парламента) в Румъния отхвърли през днешния ден вота на съмнение на министъра на земеделието и развиването на селските региони Флорин Барбу, предава Българска телеграфна агенция, цитирайки Аджерпрес. 

Предложението по самодейност на опозиционната партия „ Съюз за избавление на Румъния “ бе отхвърлено със 149 гласа “против ”, 77 гласа “за ”, 7 “въздържали се ” и 10 негласували. Вотът на съмнение на министъра на земеделието и развиването на селските региони бе под надпис „ Одите за Чаушеску не избавят румънското селско стопанство “.

Неговите вносители се аргументираха, че отрасловият министър се отнася с неуважение към земеделските производители и се подиграва с румънците, които всеки ден заплащат все по-високи цени на пазара и в магазините. Те упрекват Флорин Барбу, че е прокарал в Народното събрание закон, който облагодетелства компании, близки до авторитетния член на Социалдемократическата партия (СДП) Паул Станеску. 

Става дума за закон, утвърден в края на 2023 година, който трансформира статута на десетки хиляди хектара земи в делтата на река Дунав, категоризирайки ги като пасища, разяснява осведомителният уебсайт Хотнюз. Съгласно новите разпореждания за тези земи може да се кандидатства за европейски дотации, като румънските медии осведомиха, че след приемането на новия закон две компании, близки до Паул Станеску, са кандидатствали за дотации в размер на 5 милиона евро.

Европейската прокуратура е изискала от румънската Агенция за заплащания и намеса в земеделието (APIA) документи, които се отнасят до настояванията за европейски дотации, подадени от две компании, близки до генералния секретар на СДП Паул Станеску, удостовери при започване на годината за Хотнюз държавният секретар в министерството на земеделието Адриан Пинтя. 

В Агенцията е импортирано искане за погашение на дотации за 36 000 хектара тръстика в делтата на Дунав, като сумата възлиза на над 5 милиона евро съгласно източници на телевизия Про ТеВе.

През февруари министърът на земеделието Флорин Барбу уволни генералния шеф на Агенцията за заплащания и намеса в земеделието (APIA) Йонуц Лупу поради закъснение на изплащането на дотациите за фермерите. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР