Камарата на архитектите в България подкрепя проекта за изменение и

...
Камарата на архитектите в България подкрепя проекта за изменение и
Коментари Харесай

Ахритектите за отпадането на инженеринга, строителите против

Камарата на архитектите в България поддържа плана за изменение и допълнение на Закона за публични поръчки (ЗОП), който е импортиран в Народното събрание от депутати от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Законопроектът лимитира опциите за възлагане на публични поръчки по процедурата " инженеринг " (проектиране и строителство).

КАБ смята, че инженерингът би трябвало да oтпaднe при строителството на обекти, които се финансират c обществени средства . Процедурата следва да се ползва единствено при построяването на обекти със комплицирана технология, за които има стеснен брой реализатори в международен мащаб, притежаващи нужното ноу хау и технологии.

От браншовата организация смятат, че в проектозакона могат да бъдат включени следните допълнения: Създаване на точна формулировка за термина " неповторим план ", при който се позволява инженеринг; Забрана за подписване на paмĸoви cпopaзyмeния при осъществяването на apxитeĸтypни ycлyги; Дoпycĸaнe до присъединяване в публични поръчки единствено на пpoeĸтaнтcĸи бюра, регистрирани в KAБ и KИИΠ; Забрана за възлагане на инженеринг при изработването на устройствени планове; Πpoвeждaнeтo на поръчки за строителство да става въз основа на авансово утвърден работен план, резултат от apxитeĸтypeн ĸoнĸypc; Референциите за услугите на архитектите да се вземат поради за безграничен интервал, a освен за последните години; Отпадане на условията за непостижими обороти, на ĸoитo дават отговор най-малък брой пpoeĸтaнтcĸи бюра.

КАБ възнамерява да сезира Народно събрание и по отношение на нуждата от смяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) по отношение на решение на Конституционния съд (КС) от ноември 2021 година. С него са оповестени за противоконституционни нови текстове в закона, които принуждават вложителите да построяват прилежащата инфраструктура към обектите си, макар че по принцип това е обвързване на общините.

КАБ е в развой на подготовка и на пакет от нормативни промени за рационализиране на законодателството в архитектурно-строителния бранш . По отношение на Закон за устройство на територията измежду предложенията са: дефиниране на ролята и функционалностите на основния архитект, който следва да има водеща роля в строително-инвестиционния процес; регламентиране на нови етапи в капиталовото планиране (проект за одобрение и разрешаване на строителството, както и план за осъществяване на строителството); водеща роля на проектантите при оценка на сходството за обекти от 4 и 5 категория, както и при въвеждане на тези обекти в употреба и други Създаване на национални наредби за преместваемите обекти, както и за зелената система, които да дефинират държавни правила и правила при опазване свободата на локалните органи на самоуправление да показват съответния правилник. Обмисляне на опцията за отпадане на Закона за устройството и застрояването на столичната община( ЗУЗСО) и на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), като техните характерни правила се трансферират в специфични раздели в Закон за устройство на територията.

По-ефективна система за надзор, регламентиране на отговорността на участниците в целия капиталов развой , нов механизъм за оценка на офертите и опазване на приложното поле на инженеринга. Това е позицията на Камарата на строителите в България , изразена в писмо до парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси в отговор на поискано мнение по импортирани от депутати промени в Закона за публичните поръчки. Според Камарата предлаганите в плана рестриктивни ограничения не са работещо решение и опонират на конституцията, на задачите на Закон за обществените поръчки , както и на правилата, залегнали в Договора за действието на Европейския съюз за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорция, гласност и бистрота. Камарата възразява и против съдържащите се в претекстовете към законопроекти изказвания и заключения.

" Световно практикуваният способ " Проектиране-и-строителство " /инженеринг/ е тактика за реализиране на капиталови планове, която дава на възложителите едно лице за контакт и в двете етапи на процеса - капиталовото планиране и строителството. Този реализатор е архитект и строител като ръководи всички контракти с подизпълнители и снабдители на материали ", написа в мнението на КСБ.

" Тъй като инженерингът сплотява всички стадии на даден план , проектантите работят в съгласуваност с другите членове на екипа. Като заключителен резултат се доближава до солидно изискан план, рационален бюджет и изпълним график. При другите два съществени метода, употребявани през днешния ден — строителен мениджмънт и общо договаряне (известни като проектиране-офериране-строителство), капиталовото планиране се извършва настрана и това постоянно води до непредвидени разноски и закъснение по време на строителния развой ", се споделя още в мнението на КСБ.

В позицията на КСБ се изброяват и изгодите от използването на инженеринг: бързо осъществяване, защото проектирането и строителството се случват по едно и също време и има единствено една фаза за асортимент вместо две; равен и неусетен за възложителя капиталов процес; икономисване от разноски.
 Строителите се опасяват за оцеляването на сектора без индексация за публичните поръчки
Строителите се опасяват за оцеляването на сектора без индексация за публичните поръчки

Държавата съзнателно погубва цялостен бранш, съгласно КСБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР