Отзоваване на храни: Как камъни, насекоми и други чужди предмети се озовават в нашите продукти

...
Камъни в бисквитките на Trader Joe. Насекоми в супата от
Коментари Харесай

Камъни в бисквитките на Trader Joe. Насекоми в супата от броколи и сирене. Парчета пластмаса в замразени пилешки ивици Banquet.

През последните седмици потребителите в САЩ станаха свидетели на шумни изтегляния на храни поради неапетитна причина: те са замърсени с чужди предмети, които нямат място в чинията за вечеря. И докато никой не иска да хапе неръждаема стомана във фъстъчено масло или фрагменти от кости в пушени колбаси, този тип замърсяване е една от основните причини за изземване на храни в САЩ

Експерти по безопасност на храните и федерални агенции използвайте термините „странни“ или „чужди“ материали, за да опишете неща като метални фрагменти, гумени уплътнения и парчета насекоми, които по някакъв начин се превръщат в опаковани стоки.

12 милиона паунда пилешки ленти Tyson, опетнени с парчета метал.< /p>

Пластмасови парчета от протрити транспортни ленти, дървени парчета от палети за продукти и метални стърготини или тел от машини са често срещани. Такива са и камъните, пръчките и буболечките, които могат да стигнат от полето до фабриката.

Може дори да се очаква известно замърсяване, признава FDA в наръчник.

„Икономично е непрактично да се отглеждат, прибират или обработват сурови продукти, които са напълно свободни от неопасни, естествено срещащи се, неизбежни дефекти“, пише агенцията. потенциално замърсени с предмети, които могат да навредят на потребителите. След това агенциите определят дали са необходими изземвания. Повечето изтегляния са доброволни и инициирани от компаниите, въпреки че агенциите могат да поискат или наложат действието.

Регулаторите казаха, че проблемът с банкета е открит, когато някой съобщи за нараняване на устата след ядене на пилешки ивици. ConAgra Brands Inc., която притежава Banquet, отказа коментар извън съобщението за новините на фирмата. Trader Joe's не желае да уточнява как материалът е попаднал в храните, което е довело до скорошното им изтегляне.

Откриването на нежелани обекти се е подобрило значително през последните няколко години, каза Кийт Белк, директор на Центъра за месо Безопасност и качество в държавния университет на Колорадо. Големите производители използват магнити, метални детектори, рентгенови устройства и друга технология, за да открият нежелани материали в продуктите си.

Все пак „те ще пропуснат неща“, каза Белк.

< p>Тези неща включват парчета сива нитрилова ръкавица, които наложиха изтеглянето на близо 6400 паунда пилешка тортила супа през 2021 г. и парчета медна тел, които доведоха до изтеглянето на близо 5800 паунда замразен телешки овчарски пай през 2022 г.

Има и два прословути примера от 2017 г.: „странни материали за топка за голф“, които предизвикаха изземване на замразени каши и мъртъв прилеп, открит в пакетирана салата, което накара Центровете за контрол и превенция на заболяванията да препоръчат лечение на бяс за двама хора.

През последните години фирмите стават все по-предпазливи и изтеглят продукти по-често от преди, каза Нейтън Мирдамади, консултант в Commercial Food Sanitation, който съветва индустрията относно безопасността на храните.

Това може да се дължи на факта, че потребителите не обичат да намират странни неща в храната си. Когато го направят, може да последват съдебни дела, казаха експерти.

„Никога не е добра работа да наранявате клиентите си“, добави Мирдамади.

Действителното замърсяване може да засегне само малко количество продукт, но фирмите изтеглят всички храни, произведени в рамките на определен период, само за да бъдат безопасни. И макар че някои от храните може да бъдат „рекондиционирани“ или обработени за безопасност и продадени отново, „през повечето време те отиват в депата“, каза Мирдамади.

Потребителите, които намират чужди материали в храните трябва да уведомяват производителите, казаха експертите, но също така осъзнават, че изземванията вероятно ще останат.

„Работата е там, че никога няма да има ден, в който да има нулев риск, свързан с консумацията на хранителен продукт,“ каза Белк.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР