Камала Харис се отправя към Белия дом като вицепрезидент на

...
Камала Харис се отправя към Белия дом като вицепрезидент на
Коментари Харесай

Коя е Камала Харис - бъдещият вицепрезидент на САЩ

Камала Харис се насочва към Белия дом като вицепрезидент на Джо Байдън и занапред името й ще се чува, написа ДПА в неин портрет.

По пътя си към Белия дом Харис прави впечатляваща кариера, а в този момент става първата афроамериканка, първата жена и първият човек от азиатски генезис, който ще служи като вицепрезидент, добавя Българска телеграфна агенция.

Кариерата й обаче си има и своите спорни моменти, в това число обвинявания от лявото крило на Демократическата партия, че е водила строга политика против престъпността, засягаща непропорционално чернокожите.

Тя е влизала и в разногласия с Байдън. Като претендент за президент на Демократическата партия Харис, сенатор от Калифорния, излиза с едни от най-острите рецензии против Байдън по време на национални телевизионни диспути.

В един от дебатите Харис подложи Байдън на остри рецензии за опълчването му на наложителните учебни рейсове през 70-те години - процедура, употребена за понижаване на расовата сегрегация на децата в учебните заведения.

Харис е родена на 20 октомври 1964 година в Оукланд, Калифорния. Майка й е откривател в региона на раковите болести, имигрирала от Индия, а татко й е икономист, родом от Ямайка.

Харис прекарва по-голямата част от младежките си години в Монреал, Канада, преди да постъпи в университета Хауърд, " исторически лицей за чернокожи " във Вашингтон. Тя получава юридическа тапия от Калифорнийския университет в Бъркли.

Тя излиза на калифорнийската политическа сцена, откакто е определена за областен прокурор на Сан Франциско и в последна сметка през 2011 година става първата жена и първият негър правист, станал прокурор на Калифорния.

Нейната биография като прокурор е и преимущество, и минус за политическата й кариера. Като сенатор тя получава национално самопризнание измежду демократите за хапливите си разпити на чиновници от администрацията на Тръмп, сходни на изявите й в правосъдната зала.

Заради от време на време оказваната от нея опозиция против промените на наказателното правораздаване в Калифорния, до момента в който заема поста основен прокурор, тя обаче си навлича презрението на прогресистите, които я упрекват, че е " ченге ". Това обвиняване закупи още по-голяма тежест, откакто на националните митинги през лятото бяха отправени апели за систематични промени в полицията, отбелязва ДПА.

И въпреки всичко Харис постоянно е подкрепяла прогресистките политики по въпросите на наказателното правораздаване, да вземем за пример ангажирайки се в никакъв случай да не желае смъртно наказване като областен прокурор на Сан Франциско - заричане, което тя извърши даже след нашумяло ликвидиране на служител на реда, с което си навлече рецензии.

Харис беше персонален другар на сина на Джо Байдън - Бо, основен прокурор в Делауеър, който умря от рак.

През 2019 година Харис разгласи кандидатурата си за президент, която първоначално изглеждаше обещаваща. Силен първи спор я изведе напред в допитванията, само че през декември напусна конкуренцията, откакто акцията й се сблъска с обвинявания за едва управление.

Често е описвана като прагматично умерена, само че критици настояват, че идеологическа й позиция е сложна за установяване.

По време на първичните избори на Демократическата партия тя бе подложена на критика, защото неведнъж прехвърляше поддръжката си сред най-прогресистките подкрепяни от държавното управление проекти за опазването на здравето и по-умерените разновидности.

Освен това като претендент за президент Харис поддържа възбраната за оспорваната техника за рандеман на естествени запаси, наречена " фракинг ". Сега обаче тя поддържа Байдън, който е срещу възбраната за фракинг.

И въпреки всичко от 2016 година насам законопроектите, за които Харис е гласувала, демонстрират демократични възгледи. Тя е подкрепяла законодателство за запазване на околната среда, както и за разширение на имиграционната политика.

Сега тя получава още един късмет като вицепрезидент на Байдън. Много демократи спекулират, че тя може да наследи Байдън през 2024 година, или по-нататък.

Като вицепрезидент Харис ще вкара още нещо за първи път: брачният партньор й Дъг Емхоф, юрист в развлекателната промишленост, ще бъде първият " втори благородник " в страната, както и първият от еврейски генезис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР