Камала Харис е изправена пред първата си голяма външнополитическа криза. Вицепрезидентът

...
Камала Харис е изправена пред първата си голяма външнополитическа криза.
Вицепрезидентът
Коментари Харесай

Камала Харис търси решение в Полша и Румъния

Камала Харис е изправена пред първата си огромна външнополитическа рецесия .

Вицепрезидентът на Съединени американски щати отлетя за Полша в сряда със задачата да позволи разногласието, който заплашва до момента забележителното единение, което съдружниците от НАТО демонстрираха в отговора на войната в Украйна, разяснява Си Ен Ен.

Спорът избухна към предлагането Полша да изпрати самолети от руската ера в Украйна, с цел да укрепи защитата на страната против Русия. Въпросът се въртеше дни наред без разрешаване, до момента в който полското външно министерство, без да предизвести Съединени американски щати, предложи да изпрати МиГ-овете до база на американските военновъздушни сили в Германия, с цел да могат по-късно те да бъдат предоставени на Украйна за битката ѝ против Русия.
 Съединени американски щати отхвърлиха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна
Съединени американски щати отхвърлиха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

Причината е, че това поражда опасности от по-широкообхватна война

Идеята получи известна поддръжка в Конгреса на Съединени американски щати, само че беше отхвърлена от Белия дом. За съветския президент Владимир Путин би било задоволително мъчно да одобри вероятността някогашни самолети от Варшавския контракт да бъдат употребявани за ликвидиране на руснаци. Но всяка страна от НАТО, която дава самолетите или служи като спирка за доставката им, рискува да бъде въвлечена в спора - и може да въвлече целия Алианс в открита борба с Русия . Това е сюжет, който Вашингтон обезверено желае да избегне.

Няколко други страни от НАТО, като България и Словакия, също експлоатират остарели самолети от руската ера и също са упоменати като вероятни донори. Но логистиката остава притеснителна и спорна. И Съединени американски щати евентуално ще би трябвало да изпратят някои свои самолети, с цел да компенсират пропуските в съюзническата защита, в случай че тези страни изпратят своите самолети в Украйна .
 Русия предизвести Полша да не изпраща изтребители на Украйна
Русия предизвести Полша да не изпраща изтребители на Украйна

Това би било извънредно нежелателно и евентуално рисково, акцентира Кремъл

Всичко това към този момент ще бъде в чинията на вицепрезидента при второто й пътешестване до Европа единствено за няколко седмици. Тя отиде в Германия за Мюнхенската конференция по сигурността тъкмо преди руснаците да нахлуят в Украйна. Вицепрезидентите постоянно се занимават с чувствителни задачи за национална сигурност.

Но като се има поради, че Камала Харис се радва на невисок рейтинг, неправилни стъпки и огромно текучество на личен състав - актуалното посещаване в Полша и Румъния съставлява същински тест за нейните политически и дипломатически умения.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир към Съединените щати да оказват помощ на Киев да получи повече бойни самолети за битка с съветските сили и да резервира контрола над въздушното си пространство.

Първоначално Съединени американски щати показаха податливост да поддържат настояването, според което от руско време на Украйна и в подмяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Англия също съобщи, че, в случай че реши да даде изтребители на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР