Камъкът си тежи на мястото и Най-ценното, което можеш да

...
Камъкът си тежи на мястото и Най-ценното, което можеш да
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски - неврохирургът, за когото мозъкът е люлката на всичко, което сме

" Камъкът си тежи на мястото " и " Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени ". Това са две от житейските максими, в които има вяра и следва един от най-хубавите неврохирурзи освен в България, само че и в света, проф. Николай Габровски. 

И това не е изненада, защото въпреки многобройните благоприятни условия да практикува отвън рамките на страната ни, от 25 години той е част от Клиниката по неврохирургия на най-голямата незабавна болница в България - " Пирогов ", която от 2000 до 2011 година е ръководена от татко му - доайена в специалността проф. Стефан Габровски. Дядо му - доктор Ганчо Савов, пък е един от създателите на военната неврохирургия.

Изненада обаче бе появата на 51-годишния неврохирург в президентството тази заран, като претендент за министър председател на ГЕРБ. 

" Надявам се, че изборът за мен, като персона, която е консенсусна и професионална, ще даде опция за един нов звук в политиката, тъй като чисто политическите пристрастености - нищо не доведоха. Ще разчитаме повече на професионализъм ", посочи проф. Габровски след срещата си с президента.

А за професионализма на зам.-директора на " Пирогов ", който единствено преди дни - на 29 ноември, навърши 51 години, свидетелства дългата му биография, многото избавени животи и запълнения график с месеци напред.

 Над 5000 интервенции има зад тила си неврохирургът
Над 5000 интервенции има зад тила си неврохирургът
Снимка: Facebook

Макар като възпитаник да е уверен, че не желае да става доктор, в последните класове от гимназията Николай Габровски трансформира мнението си и през 1996 година след 6 години образование в Медицинския университет в София и една година в Медицински университет " Рене Декарт " в Париж, получава своята тапия. Специалността " неврохирургия ", сякаш е предопределена. Габровски-младши я получава през 2004 година, като в същата година пази дисертация за отсъждане на научна и просветителна степен " лекар " на тематика " Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната процедура ".

" Мозъкът е люлката на всичко, което сме - съзнанието, паметта, страстите, духа. Ние знаем на молекулно равнище какво се случва в мозъка, само че за същността на това по какъв начин мислим, приказваме, виждаме, слушаме знаем към момента малко. Иска ми се да имам вяра, че нещата, които предстоят, са положителни. Надявам се оптимизмът, който ме е движил дотук, да продължи да го има ", казва пред националното радио на рождения си ден преди година Николай Габровски. 

 Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски
Снимка: Facebook

Специализирал е неведнъж в Белгия, Холандия и Германия, от март 2014 година той е професор по неврохирургия, а от 2021 година е най-младият член-кореспондент на Българската академия на науките в направлението " Медицински науки ". 

В свои изявленията проф. Габровски споделя, че часовете в операционната в действителност са най-спокойната част от денонощието му. Опитва се да поддържа добра форма със спорт, въпреки да има доста малко свободно време. Предпочита да кара колело, а през зимата да кара ски. И въпреки доктор трето потомство, не е настоял неговите деца - наследник и щерка, да следват пътя му. Оставил ги е да изберат напълно разнообразни специалности. Съпругата му също не е доктор. 

" Хирурзите са малко като спортистите - цялостен живот си обучаван да преодоляваш тези моменти на отмалялост, болежка, съмнение и уязвимост и да продължиш напред. Няма кой да ти довърши интервенцията, без значение какъв брой тежка и комплицирана е тя. Така е и с подхванатата работа - би трябвало да се оправиш ", безапелационен е неврохирургът.

Може би и поради това си схващане, проф. Габровски е дал единодушие да се опита да оглави постоянен кабинет. Дали ще се оправи с поетия ангажимент отвън операционната, следва да разберем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР