Към този момент нямам никакво намерение да си сменям позицията,

...
Към този момент нямам никакво намерение да си сменям позицията,
Коментари Харесай

Засега Мая Манолова не планира да се кандидатира за кмет на София, но това може да се промени

Към този миг нямам никакво желание да си променям позицията, която обаче не значи, че в някакъв миг няма да реша друго.

Това съобщи омбудсманът Мая Манолова пред публицисти в Народното събрание във връзка със спекулациите, че ще се кандидатира за кмет на София на идните локални избори. Днес Манолова направи обстоен прочит на годишния си доклад за 2018 година, който след това депутатите одобриха. 

В пленарната зала и по-късно пред публицисти Манолова съобщи, че в институцията работят 60 индивида и не е редно техните старания да бъдат приписвани единствено на нея. Тя разяснява, че е наясно, че измерването на висок рейтинг основава " страхове и съмнения " у доста хора, " главно партийни централи ", само че към този момент няма какво да им каже, тъй като нищо не е решила. 

" Когато реша, каквото и да реша, ще го разглася обществено и пред всички, тъй че няма по какъв начин да нахраня тези съмнения ", разяснява тя. 

Манолова съобщи, че обича работата си и за момента не обмисля да сменя позицията си на омбудсман. Тя въпреки всичко акцентира, че е допустимо това да се промени за в бъдеще. 

По време на дебатите за отчета, Манолова зае мястото на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която отсъства поради инициирания от нея протест на парламентарната ѝ група. Манолова обаче отхвърли да има каквито и да било упоритости да се връща в Народното събрание и отхвърли да разяснява вярно ли е решението за протест на Народното събрание. 

От трибуната депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков прикани Манолова да проверява за съществуването на съвременно иго в Народното събрание. Според него народните представители от Българска социалистическа партия попадат в категорията, защото биват възпрепятствани от това да упражняват отговорностите си по персонална заповед на управлението на партията. 

" Депутатите са задоволително овластени сами да могат да се погрижат за своите права ", отговори Манолова пред публицисти. 

Тя още прикани българските жители и бизнеси да се включат в самодейността ѝ - " Купи и показа ", която цели да набере трайни пакетирани храни за възрастни хора за Великден. В самодейността ще се включат 41 магазина в 13 града, като Манолова акцентира, че задачата не е да се събере огромен финансов запас. 

" Целта на тази акция е да притегли вниманието на обществото към проблемите на най-уязвимите, на възрастните хора, на нашите майки и татковци, на бабите и дядовците ни, на това по какъв начин живеят те, да ги подкрепим, да им обърнем внимание, да застанем на тяхна страна, да изкажем взаимност, добрина за празника. Ние не можем да ги нахраним еднократно на този празник ", разяснява тя.

Манолова още разкри, че от институцията работят върху огромен обществен план, който ще работи сред 17 декември и Великден. 

" В двора на църквата Св св Кирил и Методи, където всеки ден храним сред 500 и 700 души - това е колосално изпитание. Тук също бяха вложени доста средства, сила, добрина и от български производители на храни и от комерсиалните вериги - от тези, които дадоха нафта да е топло, шатра да е удобно, тези, които всеки ден разливат храна. Така че българите са положителни, въпросът е по какъв метод ще успеем да предложим дела, които те да припознаят, да одобряват като свои, и в които да се включат ", разяснява Манолова. 

Докладът

Като част от отчета Манолова регистрира, че подадените към нея сигнали против свръхзастрояване и застрояване на зелени площи са към този момент на трето място по брой от всички общо. Тя още добави, че това предизвиква институцията да стартира да поставя от ден на ден старания в тази тенденция.

По нейни думи институцията е работила по 4 сигнали за застрояване в София, измежду които и плана на забърканата в Апартаментгейт компания " Артекс " - 34-етажния небостъргач в кв. Лозенец " Златен век ". Манолова заяви, че тъжби против плана са получени още края на 2017 година, като извършената при започване на 2018 година инспекция на строителния контрол е заключила, че няма нарушавания по отношение на законосъобразността на документите.

Останалите три сигнала са против 52-метровата постройка в кв. Витоша, 55-етажния небостъргач " Парадайз " и 43-етажната постройка върху зелена повърхност в кв. Стрелбище.

Манолова регистрира още, че преди всичко по брой са жалбите против монополните сдружения като топлофикация, ВиК, бързи заеми, колекторски компании, банки, частни правосъдни реализатори, а на второ - тези във връзка обществени и трудови права на жители, като през предходната година близо 5000 служащи са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лв.. Тя добави, че това е 10 пъти повече от миналата година - 8 млн. против 800 хиляди лв..

Манолова регистрира, че за предходната година институцията на подадените тъжби са 12 890 на брой. Омбудсманът е съдействала на 36 892 жители, като това е довело до 11 законодателни начинания. Тя още регистрира, че спрямо началото на мандата ѝ през 2015 година, общият брой на жалбите се е нараснал два пъти повече.

Посетени са 139 обитаеми места, като в 56 от тях са били открити приемни. Проведени са 30 кръгли маси и публични полемики, инициирани са 11 законодателни оферти свързани с човешки и цивилен права, и институцията е сезирала Конституционния съд 2 пъти.

Манолова разяснява отчета и съобщи, че като най-голямата победа на институцията за предходната година прави оценка извоюваните борби с протестиращите майки на деца с увреждания наред с трите закона, които бяха направени по отношение на тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР