Към търпение за обявяване на резултатите от анализа на БАН

...
Към търпение за обявяване на резултатите от анализа на БАН
Коментари Харесай

Кабинетът търси червената линия, която да не прекрачва за АЕЦ Белене

Към самообладание за оповестяване на резултатите от разбора на Българска академия на науките за потребността от АЕЦ " Белене " прикани в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която уточни, че сега се търси алената линия, която държавното управление не би трябвало да прекрачва при възможни договаряния за реализация на прекратения през март 2012 година нуклеарен план.

Анализът за потребността от нова нуклеарна мощ бе поръчан на Българска академия на науките, само че бе върнат за доработка. Според неофициална информация отчетът открива дефицит на енергийни мощности у нас след 2035 година, само че също по този начин и неустановеност на финансирането и неспособност АЕЦ " Белене " да изплати инвестицията си.

" Това е един сериозен отчет. Не бива да повтаряме остарели неточности. През 2003-2004 година имаше прогноза, която споделяше, че през 2010 година ще има режим на тока. Нали не желаеме да се стига до сходни обстановки. Аз най-малко и БЕХ не желаем сходни прогнози. Докладът на Българска академия на науките ще бъде подготвен всеки един миг. Това ще стане скоро - тези дни ", съобщи Петкова.

Тя повтори, че в разбора има разнообразни сюжети, само че уточни, че в контракта за направата му, за която " Българският енергиен холдинг " (БЕХ) заплати над 2 млн. лева, има клаузи за конфиденциалност, които важат и за двете страни. Петкова обаче счита, че защото въпросът е извънредно значим въпрос Българска академия на науките с разрешението на БЕХ, ще оповести обществено резултатите от отчета за АЕЦ " Белене ".

" Ние няма какво да крием. Това, което би трябвало да създадем, е по най-хубавия метод да оползотворим това, което притежаваме - площадка за 1.5 милиарда лева, съоръжение за 1.176 милиарда лева, всички разрешителни за този план и нотификация от Европейска комисия ", уточни Петкова.

" За нас е значимо да забележим коя е алената линия, която не може да прекрачим при договаряния за реализация или не, би трябвало да знаем кои са най-оптималните разновидности, в случай че има такива. Този отчет ще даде информация за това, че са създадени всички допустимо сюжети при разнообразни модели на финансиране. Очевидно има такива и този отчет ще даде информация за това, че са създадени всички вероятни сюжети и другите модели на финансиране, при друго акционерно присъединяване на една такава плана компания, която ние имаме желание да бъде основана и надлежно да бъдат направени опити тя да бъде приватизирана или да бъде открит стратегически вложител, който да се включи, в случай че се осъществя този план ", сподели още тя.

Относно основаването на планова компания за активите и пасивите на плана АЕЦ " Белене ", която вероятно да бъде препоръчана за обмен на претендент вложител, Петкова сподели, че чисто счетоводните разбори са към този момент подготвени.

" Но дано да станат факт резултатите на Българска академия на науките, да ги обсъдим с всички заинтригувани страни. По най-бързият метод имаме подготвеност тази компания да бъде основана, защото ние сме анализирали всички активи и пасиви. Просто ще бъде въпрос на седмица-две отделянето на активите и обособяването на тази планова компания ", сподели Петкова.

Тя още веднъж повтори, че не изключва нито един вид за реализацията на АЕЦ " Белене " даже и съветско финансиране. Последно оповестената от съветската компания архитект и реализатор на нуклеарния градеж " Росатом " оповестиха, че в случай че държавното управление размрази плана са подготвени да предложат разновидности за довършването му.

Представителят на " Росатом " Вадим Титов сподели преди към седмица, че компанията му ползва разнообразни модели на партньорство в другите страни, където работи. Той загатна като вероятен вид кредитирането на плана по образеца на унгарската АЕЦ " Пакш 2 ", за която Брюксел позволи даването на съветски пари за новата нуклеарна мощ.

" За нас е значимо да се откри най-хубавото решение за България. С общи старания, с експертизата на всички представители на другите политически сили, на разнообразни браншови организации, за нас е значимо да намерим най-хубавото решение на България. Нека да забележим какво ще покажат анализите и другите финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-хубава за България ", заявява Теменужка Петкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР