Към средата на януари у нас е имало 206 американски

...
Към средата на януари у нас е имало 206 американски
Коментари Харесай

Янев: Американските войници у нас са 206

Към средата на януари у нас е имало 206 американски военнослужещи със съответната техника и въоръжение за присъединяване в обучение, заяви на запитване от "Възраждане " за употребяваните взаимно със Съединени американски щати военни бази у нас министърът на защитата Стефан Янев.

Той добави, че от 2006 година, когато е подписано съглашението, не е имало случай, в който американските военнослужещи даже да са доближавали 2500 души. Става въпрос не за непрекъснато наличие, а за ученията на полигона "Ново село ". Дори с ротациите при по-продължителни учения на годишна база числеността не надвишава контрактуваните 2500 души, изясни Янев.

Той добави, че в границите на взаимните уреди Съединени американски щати имат право и влагат най-вече в инфраструктура, само че без заповед на министъра на защитата там не се прави нищо. Съоръженията са под български надзор и внушението, че са американски бази не е правилно, сподели министърът. Той дефинира съглашението със Съединени американски щати, обвързвано с потреблението на взаимните уреди, като потребно за армията ни и нейната натренираност.

"От тази позиция не бих подкрепил анулация на това съглашение, тъй като то е потребно за Българската войска ", посочи министърът.

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево " да стартира в средата на тази година, заяви Янев на въпрос за готовността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16.

"Извършват се нужните процедури дружно с организацията на НАТО по вложенията. Там нещата вървят обикновено и се надяваме към средата на годината да стартира този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, тъй като тогава авиобазата ще бъде затворена за потребление, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище ", уточни още военният министър.

Целият комплекс от действия тогава би трябвало да бъде осъществяван с оптималната вглъбеност и координираност. За да бъде избегнато бъдещо закъснение в построяването на нужната инфраструктура и за оптималната сигурност, че условията, които досега са известни, са влезнали в задание за осъществяване, през идната седмица Янев е свикал Съвета по защита, като една от точките е по тематиката.

Министърът изясни, че през 2020 и 2021 година са били подписани над 45 контракта за създаване на разнообразни детайли от инфраструктурата на авиобазата, като компаниите са най-малко 25.

Част от направените инспекции на към този момент подписани контракти за инфраструктурата на авиобазата са предадени на военно-окръжната прокуратура и на Агенцията за държавна финансова ревизия. Към момента се правят две инспекции, резултатите още не са известни.

Предвидените 5 млн. лева за ремонт на наблюдателната аеросонда, какъвто не е имало, не са употребявани и са върнати в Министерството на финансите, осведоми министърът в отговор на запитване за ролята на МО по запазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура. Разговорите за планувания ремонт на вертолет "Кугър " за към 12 млн. лева не престават.

Ремонтиран е сектор от преградното оборудване от към 50 километра общо, осъществени са ремонти на паднали оградни пана, добавяна е нужна тел, ремонтирана е прилежаща инфраструктура, като е била отстранявана и растителност наоколо до оборудването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР