Към средата на българското европредседателство оценката за него е отлична,

...
Към средата на българското европредседателство оценката за него е отлична,
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Протестите нямат външен отзвук, председателството се оценява добре

Към средата на българското европредседателство оценката за него е отлична, а „ вътрешнополитическите “ кавги нямат външен отзив. Такава оценка направи министърът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по. Според Павлова тези кавги са опит на опозиционерите да се сътвори усещането, че има неустойчивост.

Към средата на Българското европредседателство в София минаха съвсем 100 срещи, както и доста съвещания в Брюксел, каза Павлова.

“Имаме компания, която прави разбор на изявленията в непознатите медии. Тенденциите са, че има тренд на повишаване на позитивните публикации”, добави министърът. Има ясно фокусирани цели, които се правят оценка добре, посочи тя. “Вторият отличен детайл е тематиката за Западните Балкани, която е сложена високо в дневния ред на институциите и има единодушие на институционалния триъгълник”, сподели министърът.

По мотив другите митинги, които се организираха след старта на председателството Лиляна Павлова разяснява, че “хората желаят да бъдат чути и митингите са естествен либерален развой, само че е ясно, че задачата на опозицията е да се добере до властта”.

“Ако сме откровени, че Българското европредседателство е надпартийна тематика, би трябвало да се радваме на положителните оценки за България, а не да злобеем”, заяви  Павлова. За България е значимо тематиката за Западните Балкани да бъде върната в дневния ред, като това е главната цел. Тя акцентира, че на страните от Западните Балкани не се дават подправени обещания и точни дати по кое време ще влязат в Европейския съюз.

“Най-вече приказваме за мир и сигурността, тъй като мирът и сигурността на Европа минават през тези в Западните Балкани. Защото си спомняме какъв брой елементарно обстановката там може да се взриви. Когато приказваме, че желаеме Европа да е сигурна и постоянна, фокусът би трябвало да е там, а не да се борим с последствията”, разяснява Лиляна Павлова.

Отношенията с Турция са стратегически значими. На 23 март има среща на водачите на Европейски Съюз, където ще се вземе решение дали ще има среща на 26 март.

“Благодарение на положителното партньорство, което България има с Турция и положителните взаимоотношения сред министър председателят Борисов и президентът Ердоган, ние имаме нулев незаконен миграционен напън по границата. Нито една друга външна граница на Европейски Съюз не може да се похвали с това”, посочи министър Павлова.

Тя напомни, че има още положения, които Европа би трябвало да посочи с Турция. Форматът на срещата е явен и ще е по Лисабонския контракт: ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск, министър председателят Борисов, ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и от своя страна – Турция в лицето на президента Ердоган.

Павлова уточни, че президентът Радев може да бъде поканен, само че форматът на сходна среща включва ръководителите на Съвета и на Европейска комисия, и министър-председателят на председателстващата страна.

“Русия е значим стопански сътрудник на Европа, а за българите тя е в нашите сърца като страна-освободителка, тъй че връзките с нея би трябвало да са деликатни и деликатни”, сподели още Лиляна Павлова. “Стратегически, Европа желае да бъде световен фактор на международната сцена, само че това минава през ясни връзки с Русия и Турция”, добави тя и напомни, че юли месец глобите против Русия ще се гласоподават още веднъж.

“Има ясно избрани решения кои са от страна на Русия дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати в осъществяване на Минските споразумения”, сподели българският министър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР