Към средата на 2026 г. трябва да се достигне до

...
Към средата на 2026 г. трябва да се достигне до
Коментари Харесай

Министър Сандов: Към средата на 2026 г. в България електромобилите трябва да достигнат до 30 000

Към средата на 2026 година би трябвало да се доближи до 30 000 електрическия автомобил в България. Към края на 2020 година те са към 3 000. Това сподели заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите по време на кръгла маса " Транспортът на бъдещето - чиста сила на обективна цена ".

Той добави, че това ще са нови електрически автомобили, само че също по този начин се развива вторичният пазар, тъй че част от тях ще са и " втора употреба ".

Според него това не би трябвало ни тормози, тъй като в кръговата стопанска система " нещата би трябвало да се въртят ".

Държавата се е заела с построяването на зарядната инфраструктура, добави министър Сандов.

Той уточни, че би трябвало да има 10 000 обществени точки в цялата страна, в които всеки да може да зарежда електрическия автомобил си.

" Това прави една плътна мрежа, фокусирайки се върху главните неща, където се намират тези електрически автомобили, с в това число 20-30 хъба по съществени пътни артерии. Говорим за автомагистрали, където да може да се случва бързото зареждане ", съобщи Сандов.

Такива обществени точки за зареждане на електрически автомобили ще бъдат построени и в централните градски елементи на 50-те съществени български града, както и в огромните жилищни квартали, посочи той.

Плановете са да се изградят най-малко 20-30 хъба, 150-200 бързи зарядни станции на входовете и изходите на градовете, уточни министърът.

Те ще се изградят на общински територии и частни обекти като търговски центрове, бензиностанции и други.

За построяването им ще се търси пазарният метод, публично-частното партньорство. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР