Към протестиращите днес жители на Триград се присъедини и кметът

...
Към протестиращите днес жители на Триград се присъедини и кметът
Коментари Харесай

Кметът на община Девин Здравко Иванов: Искам среща с министъра за цялостен ремонт на пътя до Триград

Към протестиращите през днешния ден поданици на Триград се причисли и кметът на община Девин Здравко Иванов. Пред публицисти той съобщи, че е подготвен да изясни елементи, в случай че хората го питат. Отговори и на журналистически въпроси.

Г-н Иванов, хората от Триград излязоха на кротичък цивилен митинг. Към този миг какви решения са взети? 

До този миг междуведомствената комисия е одобрила нашето предложение и следва да бъдат обезпечени средствата от Министерския съвет. Провели сме социална поръчка за най-компрометираните сектори. В момента тече срокът за обжалване. Някъде към 20-ти февруари изтича срокът. След това има известно време за планиране и се надявам от началото на март да стартират да стартират строително-монтажните работи.

Опция за повсеместен ремонт съществува ли, хората това желаят?

След бедствието възложихме инженерно-геоложки отчет, който установи, че с изключение на тези сектори, има и редица други, които са компрометирани и рискови. При вероятно последващи бедствия е допустимо да се срутят. В тази връзка ще създадем всичко допустимо, несъмнено, със съдействието на страната, да решим казуса. Инициирал съм среща с министъра на районното развиване и благоустройството да се обсъдят опциите по какъв начин да бъде финансиран повсеместен ремонт на пътя. Задължително той ще е обвързван с планиране. Общината ще го разпореди най-вероятно тази година. Ако е допустимо Министерство на регионалното развитие да ни поддържа и със средства за планиране, ще е още по-добре.

Вашето наличие тук значи ли, че подкрепяте мирния митинг?

Моето наличие е с цел да изразя позицията на общината. Хората имаха питания към нас какво сме свършили и в случай че имат въпроси към мен, да опиша минута по минута, ден по ден какво е направено.

 



А Премиерът сподели, че до момента не е изгубен нито ден. От ваша страна смятате ли, че сте работили съответно във времето?

Категорично считам, че сме постъпили съответно, координирано, със съдействието на страната и с поети задължения от страната.

Не можеше ли ремонтът да бъде с директно възлагане, поради спешността му?

След оглед с представители на Министерския съвет и на междуведомствената комисия, те споделиха, че подобен е редът по правилника, по който работи междуведомствената комисия. За двата сектора, за които се изисква издаване на позволение за градеж и пътят е този - посредством междуведомствената комисия, с планиране, с одобрение.

И въпреки всичко можехте да го възложите директно, по различен член от Закон за обществените поръчки, а вие избрахте обществено съревнование, за какво?

Защото се чакаше планиране, а и нямахме средства. Ако имахме обезпечени средства от ден първи на бедствието, можехме да си го позволим.

Но в този момент в случай че се апелира изборът, ще минат още шест месеца?

Да, допустимо е. Надявам се да не се стигне до жалене. Ако се стигне до такава степен, ще изчакаме да минат правосъдните процедури. Има правила, би трябвало да ги съблюдаваме.

И в този момент, в случай че може по-конкретно като периоди - кой сектор по кое време ще се прави?

Надявам се до 10-ти април да бъде осъществено възобновяване напълно на най-компрометирания сектор. Паралелно ще се работи и по другите сектори. Ако софтуерно се стартира работа при започване на март, до 10-15 март пътят ще бъде пристъпен за коли с изчакване. През това време компанията ще продължи да работи и трайно ще възвърне пътната настилка.

Тоест, да чакаме туризъм през лятото?

Надявам се, вършим всичко належащо да има летен туризъм.

А по какъв начин се оправят с обходния път?

Вчера представители на Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП) още веднъж са били на терен и поеха ангажимент до началото на март, когато стартират СМР по главния път, обходният да бъде подготвен. 

Имат ли заделен запас за това?

Директорът на ЮЦДП ме увери, че ще създадат всичко допустимо, имат и средства. Той ще бъде за високопроходими, не за леки коли.

Колко километра е?

6-7 км ще е обходният път. До Ягодина са още 7 км.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР