Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по

...
Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по
Коментари Харесай

Следващата седмица ще е ясно какви мутации на COVID-19 са доминиращи у нас

Към сегашния миг заразяването с ковид е в огнища по областите, а в София разпространяването е дифузно. Тези притеснителни данни за COVID-пандемията у нас изнесе в Сутрешния блок на Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.   

" Намаляването на случаите беше моментът, когато трябваше да бъдем твърди като нация още две седмици. Ако бяхме издържали, случаите щяха да намалеят дотам, че в този момент да се пазим единствено от вносните случаи. Днес са 156, само че аз споделих, че и 200 могат да станат. Проблемът не е, че вършим доста проби, а че позитивният % е огромен. Областите на страната са огнища. Столичното РЗИ към този момент приказва към този момент за дифузност. Това значи, че би трябвало да пазим възрастните хора, хронично болните и хората с имунен недостиг ", добави той. 

Според него в случай че още веднъж ще има пик на заболяването, то той ще е редом с другите зимни инфекции в края на октомври – ноември. Проф. Тодор Кантарджиев разгласи, че 70-80% от случаите на болни с COVID-19 у нас са без признаци, 10-15 на 100 са с леки, като при тях заболяването минава за една-две седмици.

" Но би трябвало да се търси здравна помощ. Защо? Защото ти може да си доста леко или безсимптомно, само че може по този начин хубаво да заразиш старата си майка или баба, че да стане неприятно ", предизвести той. 

" Секвенирани са към този момент първите варианти на ковид в Националния център се направи нова генерация секвенция и са качени към този момент в Световната ген банка и се проучват. От 35 секвенирани варианта, 33 са сходни на циркулиращите в Европа. В нашите варианти някои от разновидностите липсват. Следващата седмица ще можем да кажем какви разновидности са преобладаващи в нас и дали те са свързани с държанието на вируса и промени в болестта. От тези пациенти каква е епидемиологичната връзка и от кои страни са пристигнали. Утре стартира секвенирането на още една група варианти. Работим сега по равнището на клетъчния имунитет на хората, които са преболедували, които боледуват и тези, които са били в контакт с вируса без да схванат ", добави той. 

И предвижда, че резултатът от събития като вчерашния мач ще се види до 10 дни.

" Опасно е за тези, които са били на мач, когато се върнат в къщите си. Те една седмица би трябвало да заобикалят доста тесния контакт с възрастните си родители и близки. Три категории хора би трябвало да се пазят в обществото – възрастните хора над 60 години, които тежко карат болестта, хората с хронични болести и най-рисковите – хора с онкологични, хематологични болести и хората с имунен недостиг ", уточни професорът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР