Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по

...
Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев към футболните фенове: След мач

Към сегашния миг заразяването с ковид е в огнища по областите, а в София разпространяването е дифузно. Тези притеснителни данни за COVID-19 пандемията у нас изнесе пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той разяснява, че рекомендацията му е била публиката на мачовете да бъде разредена оптимално - през ред и през седалка. " Емоцията при младите мъже е изключително мощна ", сподели той и повтори, че викането и пеенето води до обособяване на аерозоли, което е най-лесният метод на предаване на инфекцията. Проф. Кантарджиев прикани ентусиастите да заобикалят контакти с болните и възрастните си родители и родственици в продължение на седмица.



" Някои специалисти споделяха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са през днешния ден, може да минат и 200, само че това не е тъй като вършим доста проби. Просто доста огромен % от тези проби са позитивни. В началото, когато правихме стотици проби дневно, позитивният % бе едно-две, в този момент вършим хиляди, само че към този момент %, в някои проби, е 10 ", разгласи той.

Според него в случай че още веднъж ще има пик на заболяването, то той ще е през октомври месец.

" Ако има пик ще е през есента. Ще стартират да се усилват случаите със захлаждането и с началото на образователната година и евентуално коронавирусът ще върви редом с другите зимни вирусни инфекции ", уточни професорът.

Тодор Кантарджиев разгласи, че 70-80% от случаите на болни с COVID-19 у нас са без признаци, 10-15 на 100 са с леки, като при тях заболяването минава за една-две седмици.

" Но би трябвало да се търси здравна помощ. Защо? Защото ти може да си доста леко или безсимптомно, само че може по този начин хубаво да заразиш старата си майка или баба, че да стане неприятно ", предизвести той.
Кантарджиев още веднъж настоя българинът да се научи да съблюдава ограниченията, които са му предложени. Най-вече той открои наложителните маски в магазините за хранителни артикули, както и извършването на покупки с колички, а не с кошници, тъй като по този начин ще има по-голямо разстояние сред хората.

" Сега ни питат: Защо толкоз доста изследвате? Това го вършим, не с цел да плашим хората, а изследваме, с цел да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, тъй като ограниченията се взимат тогава, когато знаеш кой е болния ", настоя той.

По думите му сега огромният брой проби са на ръководители в държавната администрация, които изследват служащите от общината.

" В момента притежателите на предприятия също интензивно тестват. Мили притежатели, по-добре е да организирате такива ограничения, че да не допускате разпространяването на заболяването в колективите и да организирате такива ограничения, че да хващате първите случаи, в сравнение с по-късно да давате значително пари, с цел да вършиме PCR проби на цялото дружество... Да създадеш такава конюнктура, че хората да не се опасяват и да крият, че са заболели ", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива от много време.

" За жал прикриваш ли заболяването си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш ", безапелационен бе той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР