Към народа на Украйна: Вие сте във война от една година

...
Към народа на Украйна:
Вие сте във война от една година
Коментари Харесай

TIME: Защо народът на Украйна ще триумфира

Към народа на Украйна:

Вие сте във война от една година и гибелта е засегнала съвсем всяко семейство във вашата страна. Вашата битка ми припомня за Сараево, където за първи път претърпях война като публицист през 1993 година Босненската сръбска войска беше обсадила красивата босненска столица и елементарните жители - доста от които просто младежи - се научиха да употребяват инструментите на войната, с цел да защитят фамилиите и домовете си. Ситуацията беше по едно и също време благородна и трагична; вдъхновяващо и тъжно. Това ме накара да желая да бъда гражданин на Сараево. Това ме накара да желая добра идея в живота си, която да изисква от мен да слага другите пред себе си. Изглежда, че се правиш на вечен, когато правиш това; наподобява, че се правиш на непокорен на болежка, боязън и подозрение. Реалността е доста по-сложна, несъмнено. Но още веднъж и още веднъж през цялата история елементарните хора, защитаващи домовете и фамилиите си, са се оказвали способни на подвизи, които в никакъв случай не са могли да си показват, написа за TIME Себастиан Юнгер, създател книгите " Свобода ", " Племе ", " Война ", " Смърт в Белмонт ", " Огън " и " Перфектната стихия " и сърежисьор на документалния филм " Рестрепо ", който беше номиниран за " Оскар ".

Баща ми беше емигрант от две войни. През 1936 година той и фамилията му бягат от Мадрид, когато фашистите идват под командването на военачалник Франциско Франко и по-късно бягат още веднъж, когато нацистите нахлуват във Франция. Изглеждаше, че фашизмът ще превземе света, само че някои хора знаеха по-добре. Чешкият водач Томаш Масарик, наблюдавайки възхода на Хитлер през 30-те години на предишния век, разяснява популярно: " Диктаторите постоянно наподобяват добре до последните пет минути ". Всички властнически режими в Западна Европа се сринаха след Втората международна война. (Франко доживя до дълбока напреднала възраст, само че Испания се върна към народна власт в границите на месеци след гибелта на Франко, а левият боен прелом отърва Португалия от фашизма няколко години след пенсионирането на Антонио Салазар.) От страните от Източния блок единствено Русия и Беларус още веднъж се плъзнаха към авторитаризма. Европа е извънредно либерален континент, тъй като на всички места има хора, които са били и са подготвени да рискуват живота си, противопоставяйки се на злото.

Тези смели хора включваха английски, канадски и американски бойци, които дадоха 90 % жертви, щурмувайки плажовете на Нормандия по време на Втората международна война. С помощта на бойци от съпротивата във Франция и други окупирани страни те продължиха да смазват нацисткия режим и да изкоренят фашизма в Централна Европа. Украинската опозиция е директен потомък на тези героични жители, които помогнаха на съюзническите сили. Когато Хитлер се простреля в бункера си в последните дни на войната, той знаеше, че бойците и борците за независимост от най-старите демокрации в света го доближават.

Подобно на Хитлер, Путин ще се провали в начинанието си - освен ще се провали, само че в последна сметка това ще го унищожи. В резултат на това други диктатори по света ще вземат под внимание обстоятелството, че по-малките страни постоянно печелят войни против нашественици и че нахлуването на хипотетично слаб комшия евентуално ще приключи с неуспех. Историята е цялостна с вдъхновяващи образци. Османската империя нахлувава в Черна гора още веднъж и още веднъж през 1600 година, превъзхождайки числено черногорците с цели 12 към 1. Всеки път тези планински хора прогонваха своите нашественици - често с огромни жертви. Безнадеждно числено превъзхождани и превъзхождани с оръжие, ирландските бунтовници отхвърлиха британското ръководство в годините след Великденското въстание от 1916 година Горе-долу по същото време американските служащи победиха комбинираната мощност на държавното управление на Съединени американски щати, корпоративната власт и Националната армия, с цел да приложат решаващи трудови промени, които образуват основата на днешното общество.

Свободата е едно от дребното неща, за които през цялата история хората постоянно са били подготвени да умрат. Това може да направи нахлуването в свободно общество доста скъпо за нахлуващия. Но битката за независимост няма да успее без водачи, които са подготвени да създадат същите жертви като всички останали. ( " Офицерите ядат последни " е главен детайл на Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати - което значи, че елементарните бойци имат преимущество, когато храната е нищожна.) И без водачи, които са подготвени да създадат същите жертви като всички останали, елементарните хора няма да имат доста аргументи да имат вяра, че обществото, за което се борят, ще бъде заслужено.

И най-после, всички свободни общества дават цялостни права и почитание на дамите. Кауза, която отстранява дамите евентуално ще се провали заради липса на социална поддръжка. Жените освен придават тип морална легитимност на политическите дела, само че обществените мрежи на дамите постоянно са странични, а не йерархични - голямо преимущество за всяко скрито придвижване. По време на трудовите протести през 1912 година в родния ми щат Масачузетс един отчаян чиновник се оплака: " Един добър служител на реда може да се оправи с 10 мъже, само че са нужни 10 служители на реда, с цел да се оправят с една жена. " В рамките на седмици стачкуващите принудиха държавното управление на Съединени американски щати, текстилната промишленост и Националната армия да се примирят с техните претенции.

Поради вашия триумф против съветските сили, Китай може да се поколебае да нападна Тайван, Северна Корея може да намерения два пъти, преди да разгласи война на Южна Корея, а Русия може да се откаже от претенциите към балтийските страни. Западните водачи ясно схващат, че борбата за Украйна е битка за мир и непоклатимост в цяла Европа, в случай че не и в света. Те останаха обединени в уговорката си да дават съвременни оръжия и муниции, както и тактическо образование от някои от най-елитните специфични елементи на Запада. Президентът Байдън очевидно желае да изпрати на Украйна оптимално количество военна помощ, без да провокира пагубна реакция от страна на Путин. Докато войната продължава да върви в интерес на Украйна, доста американци се надяват, че той ще избере миг, с цел да обезпечи задоволително оръжия за решителна победа против Русия.

Хората са единственият тип, при който по-малък субект или група може да победи по-голям - в противоположен случай светът ще бъде доминиран от фашистки мега-държави и свободата не би била допустима. Но светът не наподобява по този начин. По-малки страни като Украйна могат да се опълчват на мощните диктатури и да се борят с тях до невъзможност - изключително когато имат достъп до съвременни оръжия и тактики. Ако Украйна остане свободна, другите страни също ще останат свободни, тъй като фашистките водачи по света ще бъдат принудени да схванат, че силата не постоянно победи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР