Към момента за оказване на спешна медицинска помощ и за

...
Към момента за оказване на спешна медицинска помощ и за
Коментари Харесай

МЗ казва, че имаме спасителни хеликоптери, които са военни и нищо повече

" Към момента за оказване на незабавна здравна помощ и за здравна евакуация посредством въздушен хигиеничен превоз се употребяват летателни средства на Военновъздушните сили на Република България (ВВС).  За задачата е издадена взаимна заповед, която дефинира реда за прилагане на въздушен хигиеничен превоз. Полетите се реализират по искане на Министерството на здравеопазването (МЗ) в качеството му на конструкция, виновна за обезпечаването и координацията на дейностите по оказване на незабавна здравна помощ на национално равнище. " Това се споделя в формалния писмен отговор на Министерство на здравеопазването в резултат на сложени от въпроси, свързани с плануваната публичната поръчка за закупуването на най-малко един държавен хеликоптер, обезпечен с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ у нас и с развиването по тематиката за въвеждане на системата за незабавен медицински превоз по въздух в България, която се разисква към този момент няколко десетилетия, само че до действителни дейстия по този начин и не се стига.
В отговора на Министерството не се показва модела на военните хеликоптери и какъв брой постоянно те влизат в приложимост. В началото на 2021 година държавното управление имаше концепция да преобразува 4 военни хеликоптера " Кугър " във въздушни коли за спешна помощ, само че А най-големият проблем беше в тежестта на бойните машини, които основават по-силна въздушна бликам, изискват по-голяма повърхност за кацане и има риск от пострадване на хората наоколо. Военните вертолети тежат над 9 тона, а за съпоставяне общоприет медицински хеликоптер тежи към 1.5 тона.
 Купуваме медицински хеликоптер най-рано след две години Купуваме медицински хеликоптер най-рано след две години
Стар автопарк и без въздушна кола за спешна помощ - по този начин наподобява оборудването на Планинската избавителна работа. На фона на това до дни се чака об...
Припомняме, че през 2019 година България продаде последните си 2 медицински хеликоптера, оперирани от компания " Хели Еър ". Въздушните коли за спешна помощ бяха изплатени от Грузия. Така България стана единствената страна в Европейски Съюз без хеликоптери за незабавна здравна помощ, която би била извънредно скъпа при  
В писмото на Министерството на здравеопазването се споделя още:
" Цялостната документи за публичната поръчка с предмет закупуване на санитарно транспортно средство за превоз по въздух (хеликоптер) е направена от работна група, включваща чиновници на Министерството на здравеопазването и водещи специалисти от „ Авиоотряд 28 “, Командването на Военновъздушни сили, Специализирания отряд „ Въздушно наблюдаване “ към Главна дирекция „ Гранична полиция “ (МВР), Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ към Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, ВМА, Военно формирование 32040 „ Крумово “, притежаващи действителен опит в закупуването, обслужването и оперирането с подобен вид летателно средство. Изготвената документи е записана в Системата за инцидентен избор към Агенцията за публични поръчки (АОП) за реализиране на прелиминарен надзор в границите на 14 дни. Тази седмица се чака даването на авансово мнение от АОП, след което поръчката ще бъде оповестена.
Финансирането е с европейски средства – напълно безплатна финансова помощ за Министерството на здравеопазването, по план BG16RFOP001-4.002-0001 “Осигуряване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински положения ”, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020г. Общата стойност на плана е 20 млн. лв..
 Икономист: Надявам се Владо Каролев да е добре, само че за какво единствено ние нямаме хеликоптерна система за незабавна помощ? Икономист: Надявам се Владо Каролев да е добре, само че за какво единствено ние нямаме хеликоптерна система за незабавна помощ?
" Силно се надявам Владо Каролев да е добре! Имам достойнството да го познавам и се апелирам Владо да се възвърне бързо. Изключително обезпокоителен е...
При доставката медицинският хеликоптер ще бъде окомплектован с всичко належащо като здравна инсталация и съоръжение за оказване на незабавна здравна помощ по въздух. Хеликоптерът ще бъде екипиран със профилиран медицински интериор на санитарното поделение, радиоелектронно съоръжение (авионикс), отговарящо на условията на стандартите на EASA, реанимационно здравно съоръжение и обзавеждане за оказване на незабавна здравна помощ и поддръжка на виталните индикатори на пациентите.
В Наредбата за одобряване на медицински стандарт „ Спешна медицина “ са регламентирани условията и изискванията за използването на въздушен превоз в системата на незабавната здравна помощ, в това число и условията за здравно съоръжение и за квалификацията на медицинския личен състав.
Предоставеният отговор отразява прилагане на въздушен превоз за оказване на незабавна здравна помощ (HEMS – Helicopter Emergency Medical Services), а не използването на въздушни транспортни средства за избавяне и търсене (SAR – Search and Rescue). Двете действия са радикално разнообразни, както и условията за осъществяването им.
Хеликоптерите, употребявани за HEMS са оборудвани с разновидности на здравна инсталация и съставляват „ въздушна кола за спешна помощ “, до момента в който в тези, оборудвани за търсене и избавяне, акцентът е подложен върху техническо съоръжение, посредством което може да се организира ефикасна избавителна задача, като в същото време подготвени спасители оказват и първа помощ. При единия случай е нужен дипломиран медицински личен състав, а при другия – експерти с опит в избавителни задачи. На процедура в избрани случаи двете задачи могат да се съчетаят, защото и с двете въздухоплавателни средства може да бъде доставен медицински екип на място, т.е. да се избави потърпевш и да му се окаже здравна помощ. "
 Още един специалист изрично е срещу Кугър да става въздушна кола за спешна помощ Още един специалист изрично е срещу " Кугър " да става въздушна кола за спешна помощ
Вариант е " Кугър " да стане въздушна кола за спешна помощ, само че не е добър вид. В това е безапелационен специалистът Тихомир Ставрев. Според него, не тр...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР