Към момента вариантът Омикрон е открит в 77 държави, заяви

...
Към момента вариантът Омикрон е открит в 77 държави, заяви
Коментари Харесай

СЗО: Омикрон е открит в 77 държави

Към момента разновидността Омикрон е открит в 77 страни, съобщи на брифинг в Женева генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Вероятно този вид на ковид участва в по-голямата част от страните в света, „ даже и към момента да не е открит “, акцентира Гебрейесус. Омикрон се популяризира със скорост, която до момента не сме виждали при никои други разновидности, сподели той и добави, че вариантът до момента е бил подценяван във връзка с заплахата, която съставлява.

Дори Омикрон да провокира по-леко заболяване, огромният брой на случаите на заразяване може да докара до претоварване на неподготвените системи на опазването на здравето, установи генералният шеф на СЗО.

Според него, Омикрон не може да бъде спрян единствено с имунизация, по тази причина е належащо да се приложат санитарни ограничения, в това число носене на маски, отдалеченост, проветряване на пространства и съблюдаване на персонална хигиена.

Гебрейесус обърна внимание и върху продължаващото неравноправие в света към достъпа до ваксини.

Най-малко 98 страни към момента не са постигнали 40% покритие с ваксина против ковид, а 41 страни към момента не са достигнали 10%. Освен това се следи значително неравноправие сред обособени групи от популацията в една и съща страна.

„ Ако успеем да сложим завършек на неравенството, ще сложим край и на пандемията от COVID-19 “, сподели генералният шеф. „ Ако позволим неравенството да продължи, ще продължи и пандемията “, безапелационен е той.

В тази връзка СЗО още веднъж разкритикува тактиката на някои страни за слагане на бустерна доза „ на цялото възрастно население “ като отговор на Омикрон.

Той акцентира, че към този момент няма доказателства за успеваемостта на бустера против този вид на коронавиру. В СЗО считат, че подсилващите дози биха могли да изиграят значима роля, изключително за хората с риск от тежко заболяване. Въпреки това, в случай че тези ваксини се слагат, когато рискът от заболяване е невисок, животът на хората с висок риск може да бъде заплашен, защото те към момента чакат първите си дози.

„ Приоритет във всяка страна и на световно равнище би трябвало да бъде отбраната на тези, които са минимум предпазени “, заключи Гебрейесус.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР