Към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на

...
Към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на
Коментари Харесай

МИР: 54 инвестиции за 2,2 млрд. лв. и 4 500 нови работни места се сертифицират в момента

Към момента в развой на узаконяване са 54 плана на обща стойност 2,2 милиарда лева с планувани за разкриване над 4500 нови работни места. Това съобщи Стефан Савов, заместник-министър на нововъведенията и растежа по време на брифинг по отношение на активността на Българската организация за вложения (БАИ).

БАИ работи предпочитано по огромна инвестиция за 880 млн. лева в Северна България, стана ясно още време на брифинга, като зам.-министър Савов посочи, че инвестицията ще се построи в Централна Северна България, а производството ѝ ще се изнася в Европейски Съюз.

Зам.-министър Савов посочи, че единствено за последните два месеца в БАИ са постъпили нови капиталови планове за над 1,6 милиарда лева за 1000 нови работни места. „ Сертифицираните към 25.08.2022г. са 11 плана на обща стойност 231 млн. лева с планувани за разкриване над 1500 нови работни места “, добави той.

По думите на Савов два от тези плана са на идентична стойност от към 85 млн. лева инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е цех за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за произвеждане на електрически колела край Пловдив.

Савов посочи, че се реализира преструктуриране на БАИ, като задачата е да се трансформира в институция, обслужваща на едно гише и да се редуцира процесът на узаконяване от шест месеца на 8 седмици.

Богдан Богданов, изпълнителен шеф на Българската организация за вложения, заяви, че се чака да бъде пусната новата интернет страница на БАИ, която съставлява обслужване на вложителите на едно цифрово „ гише “. Той благодари на новото управление на министерството за положителната съгласуваност и добави, че БАИ разчита на съдействие с локалните управляващи, съгласуваност с комерсиалните представители, с посолства и консулства.

Стефан Савов сподели още, че се поддържат дейни контакти с най-големите компании в света, които създават акумулатори, с цел да се притегли такова произвеждане в България. „ Не е изключено това да се случи още идната година “, добави той.

Богданов посочи, че намирането на терени е един от сериозните проблеми на огромните евентуални вложители в България и сега БАИ работи по намирането на подобаващи терени. От основаването на организацията през 2004 година до момента БАИ е привлякла близо 30 милиарда лв. вложения за над 85 хиляди работни места.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР