Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но

...
Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но
Коментари Харесай

Омикрон заразява повторно, няма да доведе до групов имунитет

Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, само че във всеки миг чакаме да попаднем на позитивна проба. Това удостовери в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия шефът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Иван Иванов. Той добави, че неотдавна вариантът бе открит в прилежаща Гърция, по тази причина е въпрос на време да бъде засечен и у нас.

Следващата седмица в Националната референтна лаборатория ще бъдат изследвани огромен брой проби в търсене на новия вариант.

Доцент Иванов посочи, че за момента няма нито един потвърден смъртен случай от Омикрон по света. Създалото се напрежение идва от обстоятелството, че вариантът измести доста бързо и внезапно Делта разновидността в страните, в които беше засечен в началото.

Според шефа на Националната референтна лаборатория новият вид няма да спомогне за основаване на колективен имунитет, макар оптимистичните догатки, че се понася по-леко от организма.

Към момента данните демонстрират, че по-скоро Омикрон способства за увеличение на броя на наново инфектираните с вируса, сподели още той.

Ето за какво единственият метод да реализираме групова отбрана остават имунизациите, посочи доцент Иван Иванов.

Той добави, че част от разновидностите, които съдържа новият вариант, потвърдено понижават успеваемостта на имунизациите. Те обаче участват и при част от другите разновидности на COVID-19, тъй че това не значи, че имунизациите не работят.

И " Пфайзер ", и " Модерна " към този момент работят по трансформация на имунизациите си, тъй че да ги създадат по-ефективни против Омикрон, посочи доцент Иванов. Въпреки това той акцентира, че не би трябвало да се отхвърляме да си сложим имунизация в очакване на усъвършенстваните версии, тъй като и сегашните ваксини правят работа.

Според него предстоящите до месеци медикаменти за лекуване на COVID-19 също би трябвало да са ефикасни против Омикрон.

Все още не е изяснено по какъв начин тъкмо е зародил новият вариант. Една от версиите е, че той се е появил след дълготрайно боледуване от COVID-19 на имунокомпрометиран пациент. Според друга версия, която съгласно доцент Иванов е по-вероятна - вариантът се е трансферирал от гризачи върху човек.

" Големият проблем съгласно мен е, че в Южна Африка равнището на имунизация е съвсем същото като у нас, политическата конюнктура е сходна, тъй че има огромна възможност да се появи нещо такова и тук. " - предизвести доцент Иванов.

Относно откритото огнище на бактериален менингит в столична детска градина, доцент Иван Иванов разяснява, че като цяло тази бактерия се среща доста рядко у нас, като през последните десетина години са следени единствено единични случаи. В предишното е била по-често срещана, като се е разпространявала най-вече в казармите.

Най-често срещана е била друга бактерия, която също предизвиква менингит - пневмококовата. След въвеждането на наложителната имунизация против пневмококи обаче, случаите внезапно са спаднали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР