Към момента строително-монтажните работи на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ са

...
Към момента строително-монтажните работи на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ са
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Строително-монтажните работи на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ са напълно завършени

Към момента строително-монтажните работи на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “ са изцяло приключени, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството. Предстоятн 72-часовите проби на построените съоръжения.

За това осведоми министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова в отговор на писмен въпрос на народни представители по отношение на напредъка в построяването на пункта и свързващата инфраструктура.

Срокът за осъществяване на плана е 31 декември тази година. Новопостроеният граничен пункт ще бъде въведен в употреба с приемането му от държавна приемателна комисия. След сключване на Акт пример 16 следва доставка на съоръжение за потребностите на съответните служби – Групово дело „ Гранична полиция “ и Агенция „ Митници “, както и за чиновниците на „ Гранична полиция “ на Република Гърция.

Изграждането на нов трансграничен преход Рудозем – Ксанти се извършва в границите на стратегически план „ Насочени към възстановяване на трансграничната досегаемост “, финансиран по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V–A Гърция – България. Проектът е с водещ сътрудник от гръцка страна – Егнатия Одос и български сътрудници – Областна администрация Смолян и Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Основен съставен елемент от стратегическата инвестиция на българска територия е построяването на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем – Ксанти “ с три подобекта – ремонт, реорганизация и строителство на сектори от второкласната републиканска пътна инфраструктура, които обезпечават съгласуваност с новия граничен пункт.

До в този момент АПИ е направила главен ремонт на път ІІ-59 Момчилград – Крумовград – Ивайловград. До края на годината е планувано да завърши реконструкцията на сектор от второкласния път Средногорци – Рудозем.

По връзки на третия път в границите на плана – Обходен път на гр. Рудозем се планува реорганизация на съществуваща улица, създаване на ново пътно трасе и две нови уреди: виадукт с дължина 200 м и мост над р. Чепинска, ремонт на мост над р. Арда. Вече има определени реализатори на строителните работи на обходния път и на новия виадукт. Подписани са договорите за строителния контрол. Планира се ремонтът на пътното трасе да стартира при започване на есента тази година със период на осъществяване 10 месеца. Строителството на виадукта ще бъде осъществено през 2022-ра година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР