Към момента са изплатени около 4 млн. лева компенсации по

...
Към момента са изплатени около 4 млн. лева компенсации по
Коментари Харесай

Изплатени са около 4 млн. лв. компенсации на небитовите потребители на енергия

Към момента са изплатени към 4 млн. лв. обезщетения по програмата в помощ на небитовите консуматори на електрическа сила. Това е доста дребна част от общата помощ.

Цялата сума е 450 млн. лв., сподели служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг пред публицисти в енергийното ведомство във връзка осъществяването на програмата в поддръжка на небитовите консуматори на електрическа сила.

Сериозната част от обезщетенията ще е след 1 декември, когато ще стартира фактурирането на ноемврийските сметки. Тогава крайните клиенти ще видят и двете обезщетения за двата месеца вкупом.

По програмата за компенсиране сметките ще бъдат понижени с по 110 лв. за мегаватчас употребена електрическа енергия.

От предходната седмица Министерството на енергетиката интензивно подписва контракти с търговците на електрическа сила, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават непосредствено на крайни небитови клиенти, и оператора на проведения борсов пазар на електрическа енергия.

Към момента има подписани 44 контракта, остават още 3-4, с цел да се завършват и да се обзет на 100 % от небитовите клиенти, които попадат в групата на тези, които ще получат помощ.

Компенсацията се отнася за всички небитови клиенти.

Част от тях получават електрическата енергия си от Доставчик последна инстанция. За тях към този момент влезе в действие и методиката за смяна на цените на доставчика от последна инстанция, с помощта на което тези цени са понижени с до 30 лв. на мегаватчас. Тази помощ ще се комбинира и с помощта от 110 лв., тъй че общата сума за тях ще доближи до 140 лв. на мегаватчас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР