Към момента оценката ми е, че ще имаме парламент от

...
Към момента оценката ми е, че ще имаме парламент от
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Възраждане с над 120 депутати, според проучване на Центъра за анализи и маркетинг

Към момента оценката ми е, че ще имаме парламент от шест плюс две политически сили, разяснява шефът на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. Той уточни, че сигурните политически обединения са шест, а две са на ръба. 

От Центъра за разбори и маркетинг показаха изследване за политическите настройки в България две седмици преди изборите. Изследването е осъществено със лични средства в интервала 15-19 септември т.г. посредством директно стандартизирано изявление “лице в лице ” на 1011 пълнолетни жители.

Според резултатите от изследването ГЕРБ-СДС е с към 25 % (24,8%), “Продължаваме Промяната ” – с към 18% (18,2%), разликата все още сред тях е съвсем 7%, уточни Павлов. Следва Движение за права и свободи с 12,8%, Българска социалистическа партия – 11,2%, “Възраждане ” – 10,5%, и “Демократична България ” – 8,1%, след което има две партии, които са на ръба – “Има подобен народ ” и “Български напредък ”,  добави той. Това, че са надлежно с 3,8% и 3,3% не значи, че те са под бариерата, означи Павлов. Според него обаче не е евентуално да влезе повече от една от тях, а е допустимо и нито една да не влезе.

Дори да влязат тези две партии, които са към ръба, ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” биха имали над 120 депутати, най-малко 124-125, тъй че ще имаме едно блокиращо болшинство за тези, които се заканваха да изчегъртат ГЕРБ, разяснява Юлий Павлов. По думите му държавно управление “антиГЕРБ ” не е допустимо да бъде формирано. Затова, съгласно него, едната форма да имаме държавно управление е да се оформи евроатлантическо болшинство, а другата – да имаме експертно държавно управление с поддръжка от всички политически сили без “Възраждане ”. 

Според Юлий Павлов до тази заран вероятността да вървим на нови избори е била 90%, само че с смяната на геополитическата обстановка след оповестената частична готовност в Русия тази възможност понижава. Смятах, че вероятността е под 10% да имаме държавно управление, в този момент я правя оценка под 30%, добави той. По думите му 70% е вероятността за нови избори следващата година.

Твърдят, че ще гласоподават и са решили за кого към 47%, разяснява Юлий Павлов. Нашите съмнения са, че наклонността е да гласоподават по-малко от тези, които сега настояват, че са твърдо решили, добави той. Реално чакаме да гласоподават не повече от 2,5 млн. души, уточни Павлов. Той предвижда, че за първи път на парламентарни избори ще гласоподават под 40% от списъчния състав.

Юлий Павлов разяснява, че има наклонност на спад при “Продължаваме Промяната ” и това усилва разликата с ГЕРБ.
При Българска социалистическа партия действителният избор е по-малък от заявения, в това число и поради машинното гласоподаване, което пречи на по-възрастните гласоподаватели. Няма да бъде изненада, в случай че Българска социалистическа партия и “Възраждане ” си разменят местата, счита още той. 

Според изследването високите цени и инфлацията са преди всичко измежду най-сериозните проблеми пред страната, следвани от безработицата и ниските приходи и от месец-два и казусът с енергийната рецесия. Павлов заключи, че над 70% слагат икономическите проблеми изрично преди всичко – високи цени, ниски приходи, проблеми с ток и газ. При това състояние съм изумен, че акцията не се води към този проблем, който е решителен за избора на гласоподавателите, а политическите сили водят по-скоро акция за твърдите си ядра, разяснява той. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР