Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната.

...
Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната.
Коментари Харесай

Радев: Няма пряка заплаха за националната сигурност. Поздравявам правителството за бързата реакция за връщане на сънародниците ни от Израел

Към момента няма директна опасност за националната сигурност на страната. Това съобщи президентът Румен Радев след края на инициираната от него консултативна среща във връзка рисковете и заканите пред националната сигурност вследствие на настоящите спорове и ограничения за тяхното минимизиране.

" Поздравявам българското правителствто за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. Завършването на тази интервенция остава предпочитана задача. Към момента няма директна опасност за националната сигурност за страната ", съобщи президентът Румен Радев. 

Държавният глава уточни, че страната е изправена пред провокации поради изострянето на редица спорове, в това число и в прилежащи на България страни като Сърбия и Косово. 

" Налице е наклонност за утежняване на средата на сигурността след протичащото се в Израел, Украйна, рецесиите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани ”, сподели още Радев.

Държавният глава уточни, че анализът на настоящите сега военни спорове ясно демонстрират все по-широкото използване на технологии за гражданска приложимост, с които може да се поразява сериозна инфраструктура.

„ Това откроява недостиг от качества на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови закани “, уточни той.

Според него новите закани постановат придобиването на нови съответни качества, с които би трябвало да бъде отговорено на тези нови закани.

" На базата на тази среща имаме общото схващане, че наред с огромните планове за рационализация би трябвало да се насочим и към нискобюджетни планове, които да ни дават предимство. Тревожният проблем, който изисква неотложни решения, е да се пресече отлива на фрагменти ", уточни Радев и добави, че вложенията в сигурността имат висока цена, само че без сигурност няма разцвет.

В срещата участваха министър председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна организация „ Разузнаване “ Асен Тутеков, началникът на Националната работа за защита (НСО) бригаден военачалник Емил Тонев и шефът на Служба „ Военно разузнаване “ бригаден военачалник Венелин Венев.

Инфо: Българска телеграфна агенция, БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР